Btw op verbouwingen toch omhoog

Source: H.C.M. (Henk) KrolĀ i, published on Tuesday, June 16 2015.

De btw op verbouwingen en renovaties gaat per 1 juli toch omhoog van het lage naar het hoge tarief, van 6 naar 21 procent. 50PLUS vroeg in een motie om verlenging van het lage btw-tarief, maar 81 Kamerleden zagen niets in die lastverlichting voor de burger en stemden tegen.

De motie van 50PLUS werd niet gesteund door de regeringspartijen VVD en PvdA. Ook GroenLinks en de onafhankelijke Kamerleden Norbert Klein en Johan Houwers steunden de motie Krol niet. Alle overige oppositiepartijen stemden wel voor het handhaven van het lagere btw-tarief voor de bouw.

1.

Baanverlies voorkomen

In totaal stemden 65 leden van de Tweede Kamer voor de motie van 50PLUS. Zij zagen dat een lage btw een significante bijdrage levert aan het voorkomen van nog meer banenverlies in de bouwsector. Een continuering van het lage btw-tarief voor verbouwingen en renovaties zou ook verduurzaming een impuls hebben gegeven en ouderen de mogelijkheid hun woning aan te laten passen aan hun zorgbehoefte.

2.

Veel steun uit bouwsector

In de bouwsector was veel steun voor de motie van 50PLUS. Bouwbedrijven wezen er op dat het voortzetten van het lage btw-tarief niet alleen de werkgelegenheid in de bouw en aanverwante sectoren zou bevorderen, maar ook breed maatschappelijk zou doorwerken. Nu de motie Krol door een meerderheid van de Tweede Kamer is weggestemd, gaat het btw-tarief voor verbouwingen en renovaties van woningen per 1 juli 2015 definitief omhoog van 6 naar 21 procent, zoals het kabinet al had besloten.