Kabinet, stop blokkade Europese begrotingstop

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, June 17 2015.

D66-fractievoorzitter en Europawoordvoerder Alexander Pechtold neemt geen genoegen met de weigering van het kabinet om tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie een top te organiseren over hervorming van de Europese begroting. Pechtold: “Een kamermeerderheid heeft het kabinet opgedragen tijdens het EU-voorzitterschap een top te organiseren over een radicale hervorming van de EU-begroting. Iedereen wil af van die naheffingen en het ondoorzichtig rondpompen van geld. Het kabinet toch ook? Laat deze kans dan niet voorbijgaan.”

Europese begroting “bizar proces”

In een brief vandaag aan de Tweede Kamer verschuilt minister Koenders zich achter procedurele argumenten om maar geen Europese Top te hoeven organiseren. Toenmalig minister Frans Timmermans zei eerder nog: “” Gaan wij alles uit de kast halen om te proberen te slagen? Absoluut.” Pechtold vraagt zich af waar die ambitie gebleven is: “Minister Timmermans omarmde het voorstel van D66 en noemde het “een goed idee” om van hervorming van de EU-begroting prioriteit te maken en er met regeringsleiders over te praten. Nu stelt het kabinet slechts een ‘seminar’ voor. Daar spreekt geen enkele ambitie uit. Iedereen wil af van het ondoorzichtig rondpompen van Europees geld en het gedoe over afdrachten en naheffingen. Rutte zelf noemde dit “een bizar proces”. Nu Nederland begin 2016 zelf aan het stuur zit, kunnen we iets doen aan dit bizarre proces.”

Geen verrassingen

Precies tijdens het Nederlandse voorzitterschap is de zogenoemde midterm-review van de Europese begroting, een tussentijdse evaluatie die de opmaat vormt voor de nieuwe begroting voor de periode na 2020. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy: “D66 wil een transparante, Europese begroting, direct gefinancierd, zodat helder is waar het geld vandaan komt en waar het heen gaat. Zo krijgt de Europese belastingbetaler waar voor zijn geld en komt die niet meer voor verrassingen te staan.”