VVD presenteert plan voor slimmer afvalbeleid

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Wednesday, June 17 2015, 3:19.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Woensdag 16 juni heeft VVD Tweede Kamerlid Remco Dijkstra het plan van de VVD voor een slimmer afvalbeleid geïntroduceerd. Remco Dijkstra legt uit waarom dit plan nodig is.

"Nederland is ijzersterk in de recycling en het hergebruik van afval. Onze bedrijven lopen internationaal voorop met hun kennis en know how. Dankzij hun innovaties vinden steeds meer stoffen een tweede bestemming als grondstof van een nieuw product. Economische en milieuwinst gaan hand in hand. Ook de consument vaart er wel bij, want hoe minder grondstoffen er voor de fabricage van een product nodig zijn, hoe lager de prijs. En, last but not least, we worden minder afhankelijk van de import van schaarse grondstoffen.

Helaas loopt de wet- en regelgeving nog hopeloos achter. Het Kabinet heeft de ambitie uitgesproken om van al het afval weer een nieuwe grondstof te maken (beleidsprogramma Van Afval naar Grondstof (VANG)). Maar de praktijk blijkt weerbarstig. Van oorsprong goed bedoelde regels staan een slim afvalbeleid in de weg.

De VVD wil daarom dat de regelgeving op de schop gaat: het is tijd voor een update die recht doet aan de mogelijkheden die nieuwe technologische ontwikkelingen ons bieden. Uiteraard geldt daarbij: veiligheid en volksgezondheid staan voorop. Wij doen in ons plan zes concrete voorstellen om ondernemers de ruimte te geven om verder te blijven innoveren. Want juist bij recycling en afvalverwerking gaan milieu en economie hand in hand."

Hier kunt het plan van de VVD lezen.

Zie ook: het artikel in het Financieel Dagblad