Reactie VVD op verlenging Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS en aan MINUSMA

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, June 19 2015.

Reactie VVD op verlenging Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS

“De strijd tegen ISIS vergt een lange adem. De VVD vindt dat Nederland daar een bijdrage aan moet leveren en, voor zover onze krijgsmacht die last aankan, moet blijven leveren. De trainingen door onze militairen van de Koerdische Peshmerga en de bombardementen van onze F-16's leveren een cruciale militaire bijdrage. We hebben met eigen ogen mogen aanschouwen hoe zij in deze moeilijke omstandigheden uitstekend werk leveren en het maximale uit de missie halen. Daarvoor verdienen zij alle lof. Het besluit tot verlenging dat de regering ons nu voorlegt zullen wij derhalve met een positieve instelling bekijken. Dat betekent niet dat de VVD geen vragen of kritiek heeft. De politieke strategie om ISIS te verslaan is nog ontoereikend.

ISIS kan echter niet alleen in Irak worden verslagen. De grens tussen Irak en Syrië, waar ISIS juist oprukt en een aantal van zijn belangrijkste bolwerken heeft, bestaat alleen in onze atlas. Militair is het één strijdtoneel. De VVD constateert dat het Kabinet die werkelijkheid nu ook onder ogen ziet en wil weten welke consequenties het daar aan verbindt. ISIS kan daarnaast niet alleen met het luchtwapen worden verslagen; het vergt ook Iraakse strijdkrachten op de grond. Dat kunnen niet alleen Sjiitische milities en Koerden zijn die het Iraakse leger helpen. Daarvoor is betrokkenheid van Soennieten essentieel. De VVD wil weten hoe de Nederlandse regering er binnen de internationale coalitie op aan gaat dringen de strategie zodanig te wijzigen.”

Reactie VVD op verlenging Nederlandse bijdrage aan MINUSMA

“We zijn alle Nederlandse militairen in Mali dankbaar voor hun tomeloze en uitstekende inzet. Voor de VVD stond vast dat de missie in Mali geen eenvoudige zou worden. De situatie is zowel op politiek als veiligheidsvlak niet verbeterd. De Nederlandse bijdrage richt zich echter op het vergaren van inlichtingen. De behoefte aan deze Nederlandse specialisatie en ervaring wordt door de aanwezige troepen als onmisbaar beschouwd. In dat kader is de Nederlandse bijdrage nog niet voltooid.

Door Mali loopt een voor mensenhandelaren belangrijke doorvoerroute naar de Middellandse Zee. Eerder verzocht de VVD het mandaat voor de missie in Mali te verbreden zodat de aanwezige troepen een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden en terugdringen van de vluchtelingenstromen naar Europa. Blijkens de brief van het Kabinet is daar nu oog voor en wordt een verbreding van het mandaat niet uitgesloten. Het voorstel tot verlenging van de missie zullen wij als fractie welgezind bespreken.”

Zie ook:

Ministerie van Defensie

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Foto's :

F-16 in het Midden-Oosten (archief Ministerie van Defensie)

Special Forces in Mali (archief Ministerie van Defensie)

Minister Ploumen (BuZa) en minister Hennis-Plasschaert (Defensie) tijdens persconferentie