Jan Huitema: “Boost voor biologische landbouw”

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Tuesday, June 23 2015, 11:40.

Een nieuw wetvoorstel voor de biologische landbouw perkt de flexibiliteit die de sector nu heeft flink in. VVD-Europarlementariër Jan Huitema is het met de Europese Commissie eens dat het consumentenvertrouwen moet worden bewaakt, maar het nieuwe voorstel gooit het kind met het badwater weg.

Jan Huitema: “Een goed voorbeeld is dat de Commissie parallelle productie wil verbieden. Hierdoor kan een boer niet meer tegelijktijdig biologisch en conventioneel boeren. Parallelle landbouw is een goed instrument voor de sector om bijvoorbeeld om te kunnen schakelen zonder veel risico te nemen. Een verbod hierop beperkt de ruimte voor innovatieve ondernemers. De markt voor biologische producten is de afgelopen tien jaar verdubbeld.”

Jan Huitema is daarnaast van mening dat controles gebaseerd moeten zijn op risico’s in plaats van verplichte jaarlijks terugkerende controles. Huitema: “Op risico gebaseerde controles zijn efficiënter en zullen de administratieve lasten en kosten helpen te verminderen. Goed presterende boeren worden op deze manier beloond voor hun werkwijze in plaats van op kosten gejaagd. Ik wil dat deze agrarische ondernemers de ruimte krijgen.”