D66 wil concrete voorstellen van Amerikanen in EU-VS onderhandelingen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, June 25 2015, 2:33.

Gister heeft het Amerikaanse congres de laatste stap gezet om president Obama de ruimte te geven om handelsverdragen te sluiten, door het aannemen van de zogenaamde Trade Promotion Authority (TPA). De VS onderhandelen met een groep van 12 landen over het zogenaamde Trans-Pacific Partnership (TPP) en tegelijkertijd over het handelsverdrag met de EU. D66-Europarlementarier Marietje Schaake reageert:

“Het is goed dat de Amerikanen nu serieus kunnen gaan onderhandelen. De Presidentsverkiezingen staan voor de deur en het is essentieel dat de Amerikaanse onderhandelaars een duidelijk mandaat hebben. Nu moeten ze daadwerkelijk over de brug komen met concrete voorstellen, ook op thema’s die voor hen gevoelig zijn. We hebben meer en eerlijke markttoegang voor Europese en Nederlandse bedrijven nodig, vooral voor middelgrote en kleine bedrijven. Daar moet de volgende onderhandelingsronde in juli over gaan.”

“Deze wetstekst schetst een kader voor de handelsonderhandelingen van het Witte Huis voor een bepaalde periode. Over de onderhandelingen over TPP, waar landen als Vietnam en Maleisië aan mee doen, bestaan in de VS specifieke zorgen. Het lijkt erop dat dat verdrag binnenkort afgerond zal worden, nu Obama zijn mandaat heeft om de tekst te tekenen. Het is belangrijk dat de onderhandelingen met de EU niet verward of overschaduwd worden door de ambities van de VS in Azië. Om te zorgen dat Europa en Europese bedrijven mee kunnen blijven doen op de internationale markt is het belangrijk om verdere economische samenwerking tussen de EU en de VS zeker te stellen.”

Zie ook:

28-05-2015 Reactie D66′er Marietje Schaake op stemming rapport EU-VS handelsverdrag

20-03-2015 D66: Lidstaten moeten actief geïnformeerd TTIP debat faciliteren

16-01-2015 Blog: Focus in TTIP op Europese belangen

13-01-2015 D66: Commissie moet meer ambitie tonen na resultaten ISDS Consultatie

19-11-2014 D66′ers Schaake en Verhoeven reageren op meer transparantie TTIP onderhandelingen