Artikel Leeuwarder Courant: VVD en PvdA: wetenschap en techniek al op basisschool

Source: A.W. (Anne-Wil) Lucas i, published on Wednesday, December 5 2012.

in Politiek, In de kamer

Artikel Leeuwarder Courant 05 december 2012, pag. 6

NYNKE SMEDEMAN

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Anne-Wil Lucas

FOTO GPD/PHIL NIJHUIS

DEN HAAG - VVD en PvdA willen dat alle basisscholen wetenschap en techniek gaan onderwijzen. Aankomende leerkrachten worden daar voortaan op de pabo voor klaargestoomd.

Het plan is een idee van VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas uit Bakkeveen. Ze vindt dat techniek op school vaak te weinig voorstelt. ,,Het is meestal een veredeld soort handenarbeid.” Hierdoor kiezen te weinig leerlingen voor technische studies.

,,Terwijl Nederland, en zeker ook Friesland, staat te springen om technisch personeel.” Lucas dient het plan deze week in, samen met PvdAcollega Tanja Jadnanansing bij de behandeling van de onderwijsbegroting. ,,Dit heeft voor ons beiden de hoogste prioriteit.” In 2016 heeft Nederland een tekort van170.000 technici.

Eerder probeerde Lucas de pabo in Leeuwarden al zo ver te krijgen, maar die stond daar niet om te springen. Volgens Stenden University ondervangt een speciale technische pabo in Emmen het probleem afdoende. Daar is Lucas het niet mee eens. ,,We moeten alle kinderen zo jong mogelijk interesseren voor techniek, goed onderwijs voor alle docenten is essentieel.”

Het vakkenpakket op de pabo kan volgens haar al in 2013 worden aangepast. Het liefst pakt ze later ook de cito-toets op de basisschool aan. ,,Die gaat nu voor vijfzesde over taal, en maar een heel klein beetje over rekenen en wiskunde. Daar moet meer evenwicht in komen.”

Nu worden technische vakken pas in het voortgezet onderwijs gegeven, maar techniek zou al op de basisschool onderwezen moeten worden, menen VVD en PvdA.