Debat over de situatie in Oekraïne en over inreisverboden voor parlementariërs

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, June 25 2015.

Inbreng Han ten Broeke

ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT

Voorzitter,

Het conflict in Oekraïne heeft inmiddels meer dan 6400 doden en 16.000 gewonden veroorzaakt sinds het begin van het conflict. We zien dat Oekraïne er iets van probeert te maken, ondanks sommige onbegrijpelijke besluiten, zoals de aanstelling van een voormalige Georgische president als gouverneur van Odessa.

Dan over het Minsk 2-akkoord.

We hebben verschillende berichten gezien over schendingen van dit akkoord: de inzet van mortieren, raketten en artillerie rond Marioepol en Donetsk. En Rusland zou nog steeds wapens en drones leveren aan separatisten en hen van training voorzien. Kloppen deze berichten? Kan de OVSE deze berichten bevestigen? Verwacht de minister dat Minsk 2 te redden is? Over welke middelen beschikt de EU om Minsk 2te doen slagen? En wat zijn de scenario’s als dit niet lukt?

Op 19 juni heeft de Europese Raad de sancties tegen Rusland verlengd. Die hadden vorig jaar en genieten nog steeds de steun van de VVD. Voor de EU leek de verlenging dit jaar haast een hamerstuk. De VVD begrijpt het verlengingsbesluit. In het bijzonder Rusland heeft een verantwoordelijkheid om het geweld te stoppen. Het heeft zich immers gecommitteerd aan het Memorandum van Boedapest, waarin de territoriale integriteit van Oekraïne is vastgelegd, en heeft een politieke verantwoordelijkheid om de separatisten die het zelf aanstuurt niet langer te trainen en bewapenen. Het is echter overduidelijk dat Rusland uit is op chaos en misschien zelfs meer landjepik in Oekraïne

De sancties hebben effect. Rusland verkeert nu in ademnood. Het besluit om meer dan 40 nieuwe langeafstandsraketten met nuclear capability aan te schaffen moet gezien worden als een wanhopige noodsprong. En dan de economische gevolgen: vorig jaar werd Rusland geconfronteerd met een kapitaalvlucht van 151 miljard dollar, en in het eerste kwartaal van dit jaar kwam daar nog eens 33 miljard dollar bij. Investeerders denken nu wel twee keer na voordat ze investeren in Russische projecten. En ook de individuele sancties raken de kring om Poetin. Hun enorme tegoeden zijn bevroren en de decadente feestjes in het Westen die ze in het verleden bezochten zitten er niet meer in.

Om te laten zien dat NAVO-bondgenootschap zich niet laat intimideren hebben we als bondgenootschap verschillende maatregelen getroffen: oefeningen, Baltic Air Policing, de instelling van een flitsmacht. Kan de minister aangeven of hij denkt dat deze maatregelen effect hebben?

Verder zijn er veel schendingen in het Europese luchtruim waargenomen. In oktober vorig jaar werden alleen al op één dag 19 Russische schendingen van het Europese luchtruim waargenomen. Kan de minister iets vertellen over deze cijfers?

Dan over het andere onderwerp van dit debat. Op 29 mei jongstleden werd bekend dat 89 Europese parlementariërs en prominenten door Rusland op een zwarte lijst zijn geplaatst Zoals de premier al zei: een lijst die elke juridische fundering ontbeert. Wat mij betreft gaan wij als Kamerleden niet reizen naar een land waar onze collega’s worden geboycot. Ik hoop daarin op instemming van collega’s te kunnen rekenen.

Zodra beschikbaar, kunt u het hele debat hier terugkijken