Kamer wil duidelijkheid over kabinetsstandpunt Russisch gas

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, June 25 2015.

Het kabinet moet duidelijk maken wat zijn standpunt is over de import van Russisch gas nu minister Henk Kamp heeft aangekondigd meer buitenlands gas te importeren. Dat zeggen PvdA, D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks tegen NU.nl.

De partijen willen opheldering over het kabinetsstandpunt inzake de import van Russisch gas, omdat minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag aankondigde ook na 2016 de Groningse gaskraan verder dicht te willen draaien.

Daardoor moet er onder andere Russisch gas worden geïmporteerd, terwijl minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) een dag eerder er juist voor pleitte minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

Energiebeleid

Volgens de VVD en SP zijn de uitspraken van Kamp en Koenders geheel met elkaar in lijn. "De uitspraken liggen exact in elkaars verlengde", aldus Kamerlid Han ten Broeke.

De VVD en SP wijzen erop dat Kamp op korte termijn ergens gas vandaan moet halen om de huizen te verwarmen, terwijl Koenders het heeft over energiebeleid op lange termijn.

Ten Broeke: "Afhankelijkheid wil ik ook niet, maar Kamp heeft gezegd dat hij iets moet doen aan de situatie in Groningen, dan moeten we op korte termijn ergens anders gas vandaan halen."

Lees hier het hele artikel