D66 veroordeelt aanval Turkse politie op deelnemers Gay Pride

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, June 29 2015, 2:41.

D66 veroordeelt de aanvallen van de Turkse politie op deelnemers aan een Gay Pride in Istanboel gistermiddag. De politie zette waterkannonnen in, traangas en schoot met rubberen kogels op de deelnemers. “Voorgaande prides verliepen vreedzamer en de deelnemers konden toen rekenen op bescherming van de politie. In 2008 liep ik mee met een pride, het is zorgelijk te zien dat de situatie voor Turkse LHBTI’s zo is verslechterd sindsdien. Het is onacceptabel dat de politie met geweld een einde heeft gemaakt aan een vreedzame viering van diversiteit en gelijkheid. Dit is de grootste gaypride in de Moslimwereld. Die moeten we beschermen”, aldus D66-Europarlementariër Sophie In ‘t Veld.

Herstel Turkse rechtstaat

Afgelopen maand stemde het Europees Parlement over de jaarlijkse voortgangsrapportage over de toetreding van Turkije tot de EU. Het was de meest kritische en scherpste sinds de start van de gesprekken. D66-Europarlementariër Marietje Schaake: “Dit is het zoveelste incident waarbij we zien dat de druk op de rechtsstaat in Turkije wordt opgevoerd. Het is zeer zorgwekkend te zien dat steeds vaker vreedzame demonstraties met harde hand uiteen worden gedreven. Fundamentele rechten en vrijheden worden stapsgewijs ontmanteld. President Erdogan en zijn AK Partij moeten hun autoritaire beleid stoppen en de Turkse rechtsstaat herstellen.” Schaake en In ‘t Veld vragen EU-Buitenlandchef Mogherini om een reactie.

Wereldwijd jezelf zijn

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: “Het is vreselijk om te zien dat een vreedzaam evenement als de Gay Pride zo moet eindigen. Dit bewijst maar weer dat er nog veel moet gebeuren voor LHBT-rechten in de hele wereld. Niet alleen ver weg, maar dus ook dichtbij zoals nu in Turkije. Onlangs heeft D66 de initiatiefnota “Wereldwijd jezelf zijn” ingediend waarin wij minister Koenders oproepen zich wereldwijd in te zetten voor LHBT-rechten. Koenders moet zich nu richting Turkije uitspreken.”

Marietje Schaake over Turkije:

08-06-2015 D66: uitslag Turkse verkiezingen kans om EU-Turkije relaties te verbeteren

21-05-2015 D66: rechtsstaat en fundamentele vrijheden prioriteit in relatie EU-Turkije

22-04-2015 MEPs: We must defend all those standing on the front-line for free speech in Turkey

31-03-2015 MEP responds to acquittal 236 suspects in Balyoz/Sledgehammer case

25-03-2015 Parliamentary Questions on the Turkish internet bill

27-01-2015 Amendments to 2014 Progress Report on Turkey

25-01-2015 Turkse regering moet fundamentele rechten en democratie respecteren

17-12-2014 D66: EU kan niet op zelfde weg door met Turkije onderhandelingen

“21. İstanbul Onur Yürüyüşü Gay Pride (37)” by Lubunya - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons