Moord op Salwa Bugaighis een jaar later herdacht op het Binnenhof

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, June 26 2015.

Op 25 juni 2015 kwamen Tweede Kamerleden, activisten en andere geïnteresseerden bijeen op het Binnenhof om de moord op de Libische activiste Salwa Bugaighis te herdenken. Zij werd precies een jaar geleden op 25 juni 2014 vermoord door Al-Nusra/ISIS omdat zij streed voor democratie en vrouwenrechten in haar land. De moedige strijd die zij voerde wordt doorgezet, deze bijeenkomst is dan ook een oproep om campagne ‘Justice for Salwa is Justice for All‘ te ondersteunen. Hiermee wordt het gebrek aan vervolging aan de kaak gesteld.

Herinnering aan Salwa

Enkele Kamerleden die met haar hebben samengewerkt spraken op de bijeenkomst: Michiel Servaes (PvdA), Han ten Broeke (VVD) en Wassila Hachchi (D66). Zij ondertekenden symbolisch en foto van Salwa Bugaighis om de actie te steunen. ‘Wij weten heel goed waarom wij hier zijn,’ aldus Michiel Servaes, ‘want wij zijn Salwa niet vergeten. Zij heeft de hoogste prijs betaald voor haar dappere acties. We geven gevolg aan de Kamervragen die wij twee dagen na haar dood stelden, 27 juni 2014.’

Na een kort video fragment over Salwa’s leven gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Wassila Hachchi: ‘Ik heb met haar samengewerkt en Salwa schudde ons wakker, zij vroeg ons op te komen voor de belangen van vrouwen en meisjes in Libië. Zij vocht voor verbetering van mensenrechten en democratie.’ Han ten Broeke sluit zich aan bij de woorden van de andere Kamerleden. ‘Ik heb Salwa ontmoet en herinner mij haar als een zeer gepassioneerde vrouw. In mijn werk ben ik mij er bewust van geworden dat wij mensenrechtenactivisten zoals zij moeten beschermen.’ In dat kader is het voor Nederland belangrijk om in 2017 voorgedragen te worden voor een zetel in de VN Veiligheidsraad. Zo kan onze stem kracht worden bijgezet.

Strijd om mensenrechten

Er is geen twijfel dat Salwa Bugaighis is vermoord om haar uitgesproken mening over gerechtigheid, mensenrechten en in het bijzonder vrouwenrechten. Haar moord is een misdaad die past in de beweging die plaatsvindt om de rol van vrouwen en vrouwenrechtenorganisaties te beperken in Libië en in het Midden Oosten. Salwa Bugaighis was één van de drijvende krachten achter de politieke transitie naar een nieuwe regering in Libië na Khadaffi. Zij vocht onder zeer bedreigende omstandigheden voor de rol van vrouwen in de regering.

WO=MEN