Plenaire afronding AO verlenging bijdrage aan strijd tegen ISIS

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, July 2 2015.

Spreektekst Han ten Broeke

ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT

Voorzitter,

Op 7 oktober 2014 wierpen twee Nederlandse F-16's de eerste drie bommen af op doelen van ISIS in Irak. Sindsdien is er veel gebeurd en zijn er ook successen geboekt. De Iraakse stad Tikrit is op ISIS heroverd. De Koerden zijn in Noord-Irak aan een opmars begonnen. En 25% van de bevolkte gebieden in Syrië en Irak is bevrijd van het barbaarse ISIS-regime. Aan deze successen dragen Nederlandse piloten, Nederlandse trainers en al die Nederlandse militairen die we in oktober 2014 uitzonden bij. En dat vervult mijn fractie met trots.

Voorzitter,

Wij voelen allen de urgentie en de noodzaak om tegen de terreur van ISIS op te treden. Maar urgentie en noodzaak ontslaan ons dat niet van de plicht om kritisch te kijken naar de overkoepelende strategie van de coalitie. En daarop zijn wij kritisch en daarover hebben wij zorgen. Zorgen over elementen die een effectieve aanpak van ISIS in de weg staan.

Ik wil die hier nog een keer expliciet benoemen:

  • 1) 
    De problematische rol van Iran en sji’itische milities in Irak;
  • 2) 
    Het ontbreken van een politieke strategie om de soennieten in Irak tegen ISIS te laten meevechten;
  • 3) 
    Het niet onder ogen zien van het feit dat Syrië en Irak één strijdtoneel vormen;
  • 4) 
    De verminderde slagkracht van de Peshmerga vanwege ontoereikende bewapening;
  • 5) 
    En ten slotte het mondjesmaat afknijpen van de financiële steun die ISIS nog altijd ontvangt.

Voorzitter, in het debat heeft de regering helder aangegeven die bezwaren ook te zien en daar ook op te willen acteren. En waar het gaat om het eventueel militair opereren in Syrië, dat in deze artikel 100-brief niet voorligt, is het duidelijk dat het kabinet tot het inzicht is gekomen dat daar geen volkenrechtelijke bezwaren meer tegen bestaan.

Een ander bezwaar waar ik tijdens deze plenaire afronding wel nog aandacht voor wil vragen is de financiering van deze missie, deze verlenging. Er ligt een motie Ten Broeke/Servaes die de regering opdraagt missies toekomstbestendig te financieren. En eerlijkheid gebiedt dat dat onvoldoende gebeurt, omdat nog steeds sprake is van een kasschuif om onze strijd tegen ISIS te financieren. Daarbovenop weten we dat de operationele gereedheid van de krijgsmacht, ook door deze verlenging, zwaar onder druk komt te staan.

Voor de VVD-fractie is het noodzakelijk dat bij volgende missies en verlengingen krijgsmachtbrede operationele tekorten worden meegepland en meebegroot. Collega Servaes zal daar dit keer een motie over indienen.

Voorzitter, ik rond af. Maar niet voordat ik nog één zaak heb benadrukt.

Deze strijd tegen een beschavingsvijand valt of staat met de moed en toewijding van onze troepen. Zij leveren deze strijd, die wij niet hebben gekozen, maar waarvan wij in deze Kamer zeggen dat we die niet kunnen en willen ontlopen.

Met de vaste Kamercommissie voor Defensie bezochten wij hen vorige maand: onze vliegers, onze trainers en alle ondersteunende eenheden. Stuk voor stuk moedige mannen en vrouwen. Mannen en vrouwen die zonder aarzeling vertrokken richting een oorlog - toen wij zeiden: ‘u moet gaan’.

Voorzitter, stel nu eens dat wij niet hadden ingegrepen. Dan waren de Yezidi’s waarschijnlijk alleen nog te vinden geweest in de geschiedenisboeken. De zwarte ISIS-vlaggen zouden wapperen in Bagdad en, wie weet, zelfs in Amman en Beiroet. Nog eens miljoenen extra mensen in het Midden-Oosten zouden zijn ontheemd, gevlucht en wie weet hoeveel er meer waren vermoord. Dat zou niet alleen een nederlaag zijn geweest voor de gehele regio, maar ook voor de westerse wereld. Want deze beschavingsvijand vecht niet alleen aan onze buitengrenzen, maar manifesteert zich ook in onze binnensteden. Dit is niet alleen maar ver weg, het is ook hier. Het gaat om de waarden van vrijheid en beschaving die we hier hebben opgebouwd. En in die overtuiging kan de VVD-fractie instemmen met het kabinetsbesluit om de strijd tegen ISIS voort te zetten. Een strijd die nog vele jaren zal duren.

Voorzitter, wij zijn trots op de Nederlandse militairen die wij hebben uitgezonden en nog gaan uitzenden. Zij leveren een bijdrage leveren aan deze essentiële strijd. Die van ónze beschaving, tegen hún barbarij.

Maar niet alleen de militairen. Ook al die vaders, moeders, broers, zussen, partners en vrienden die bezorgd achterblijven en de dagen tot hun terugkeer tellen en wegstrepen. Ook naar deze mensen, de mensen thuis, die de enorme last van onzekerheid dragen, gaan vandaag onze gedachten uit.

Ik wens hen allen kracht toe. En onze troepen een behouden thuiskomst.

Dank u wel.

Foto: Han tijdens AO verlenging strijd tegen ISIS op 30 juni