Han ten Broeke vraagt debat aan over Srebrenica

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, June 30 2015.

Naar aanleiding van de recente onthullingen over de uitblijvende luchtsteun voor Dutchbat in Srebrenica (http://www.vpro.nl/programmas/2doc/2015/waarom-srebrenica-moest-vallen.html) heb ik vandaag een debat, voorafgegaan door een brief, aangevraagd. Hieronder mijn spreektekst op de Regeling van Werkzaamheden van 30 juni 2015. Het verzoek kon overigens op Kamerbrede steun rekenen.

Voorzitter,

Gisteravond zond de VPRO een documentaire uit met daarin nieuwe onthullingen oer de verovering van de enclave Srebrenica en de moord op meer dan 8000 mannen door Bosnisch-Servische troepen.

Uit documenten van Amerikaanse inlichtingendiensten zouden blijken dat, in ruil voor het redden van 340 Britse en Franse gijzelaars, is afgesproken dat Bosnische Serviërs niet mochten worden tegengehouden toen zij de moslimenclave Srebrenica innamen - een verklaring voor het uitblijven van luchtsteun voor het Dutchbat.

Ik wil daarom, mede namens collega Eijsink van de PvdA-fractie, verzoeken om een debat met de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie over de nieuwe informatie, voorafgegaan door een brief.

De regering zal zorgvuldig haar eigen archieven en die van coalitiegenoten moeten raadplegen of laten raadplegen. Vanwege de verregaande gevolgen en de heftige gevoelens die dit zal oproepen, verwachten wij dat de regering hier diep induikt. Dat kan en gaat niet meer deze week omdat ons zomerreces begint. Het lijkt mij daarom logisch dat dit debat na het Zomerreces plaatsvindt.