Kamer wil in Syrië kunnen meevechten - Main contents
Nederland moet de militaire steun aan de Koerden in Irak opvoeren. Onze F-16’s moeten in principe behalve in Irak op termijn ook boven Syrië kunnen optreden. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Die debatteert vandaag over verlenging van het Nederlandse militaire optreden tegen terreurleger Islamitische Staat (IS).
Na twee doortimmerde adviezen is het kabinet er inmiddels van overtuigd dat het volkenrechtelijk in de haak is om militair op te treden op Syrisch grondgebied. Eerder was het ontbreken van een volkenrechtelijk mandaat nog het grootste bezwaar tegen ingrijpen in dat land. Toch wil het kabinet eerst afwachten wat de andere Europese landen doen. Bovendien moet er zicht zijn op een eindoplossing voor Syrië zonder de omstreden president Assad als overwinnaar.
PvdA-Kamerlid Servaes is ’niet principieel tegen’ ingrijpen in Syrië en kan zich vinden in de lijn van het kabinet. „Zonder politieke strategie is het onduidelijk wat het effect van de aanvallen in Syrië precies zijn, en je wilt niet dictator Assad in de kaart spelen. Tegelijkertijd schreeuwt na vier jaar oorlog alles erom iets te doen aan tegen het lijden van de Syrische bevolking. De impasse moet niet leiden tot de ’Heras-optie: hek eromheen en zoek het maar uit. Er ligt nu een degelijke volkenrechtelijke onderbouwing.”
Coalitiepartner VVD was sowieso al voor ingrijpen in Syrië. Met Irak vormt dat land immers ’één militair theater’, vindt Kamerlid Ten Broeke. „Nederland en andere coalitiepartners die vasthouden aan deze niet-bestaande grens, beperken zichzelf en daarmee de slagkracht van de missie.” Wel moeten de Koerden in Irak meer ondersteuning krijgen. De training van Peshmerga-strijders is broodnodig, evenals de helmen en scherfvesten die Nederland heeft geleverd. „Maar dat is niet voldoende”, vindt de liberaal.
Ook voor PvdA’er Servaes is ’de vraag gerechtvaardigd’ wat Nederland kan bijdragen om de Koerden te helpen met hun militaire materieel. Verschil tussen dodelijk en niet-dodelijk wil hij niet maken. Het CDA is eveneens voor het opvoeren van de militaire steun aan de Koerden in Irak, Nederland zou munitie kunnen leveren. De CU wil dat Nederland samen met andere EU-landen ook de Koerden in Syrië steunt.
Foto: F-16 in het Midden-Oosten (archief Ministerie van Defensie)