Slovak presidency of the EU (Slovak presidency)
Van 1 juli tot en met 31 december 2016 vervulde Slowakije het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie1. Slowakije nam het stokje over van Nederland. Het was de eerste keer dat dat land het voorzitterschap bekleedde. Prioriteiten waren economische groei, een moderne interne markt, migratie en de EU als wereldspeler.
Slowakije werkte nauw samen in een trojka2 met Nederland en Malta.
In februari 2016 werd de eerste opzet van het Slowaaks programma en prioriteitenoverzicht goedgekeurd. Dit programma is opgesteld in overleg met het Nederlands voorzitterschap3 en het Maltees voorzitterschap4. Deze drie landen vormen samen een trojka5.
Het uitgebreide programma van het Slowaaks voorzitterschap werd eind juni 2016 goedgekeurd door de Slowaakse regering.
Leidende principes voor het Slowaaks voorzitterschap waren:
-
-tastbare resultaten boeken
-
-versnippering tegengaan
-
-de burger staat centraal
Interne markt & economische groei
Slowakije wilde tijdens het voorzitterschap de Economische en Monetaire Unie6 verdiepen, en daarmee de concurrentie binnen de Europese Unie bevorderen.
De oprichting van de Europese Kapitaalmarktenunie7 stond hoog op de agenda. Deze kapitaalmarktunie zou het mogelijk maken voor het midden- en kleinbedrijf om alternatieve financieringsbronnen aan te spreken. Onder leiding van het Slowaaks voorzitterschap werden de lidstaten het in de Raad eens over de te nemen maatregelen. In 2017 kunnen de onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement8 van start gaan.
Om de investeringen uit de private sector aan te jagen, wilde het Slowaaks voorzitterschap de investeringsmogelijkheden van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen9 (EFSI) vergroten. Dit sloot goed aan bij de ambitie van de Europese Commissie. Op de Europese top van 15 december 2016 werd afgesproken dat het EFSI zou worden verdubbeld.
Het Slowaaks voorzitterschap is er niet in geslaagd om een akkoord te bewerkstelligen over een Europese depositogarantieregeling10 - onderdeel van de Europese bankenunie.
Het voorzitterschap zet ook in op de versterking van de digitale interne markt. De Europese Commissie trok de meeste aandacht met initiatieven rond 5G-netwerken en voor het vereenvoudigen van BTW voor e-commerce, maar ook het voorzitterschap kon een paar successen claimen. er werd vooruitgang geboekt op dossier over het volledig afschaffen van roaming-kosten en het tegengaan van geoblocking. In december werd een principeakkoord bereikt dat in alle publieke ruimtes in de EU een gratis WiFi-verbinding wordt aangeboden, te herkennen als 'WiFi4EU'.
Energie & klimaat
Langzaam tekent zich een compromis af tussen de lidstaten over de voorstellen omtrent de Energie-unie. Het wederzijds garanderen van de toevoer van energie, en met name gas, is een stuk dichterbij gekomen. In de onderhandelingen tussen Raad en EP over energie-etikettering is ook enige vooruitgang geboekt.
Onder het Slowaaks voorzitterschap heeft de Raad het Klimaatakkoord van Parijs11 goedgekeurd en is het verdrag ook in werking getreden. Voor wat betreft de praktische uitwerking daarvan zijn de eerste stappen genomen. Tegenvaller was dat er in de Raad geen politiek akkoord gesloten kon worden over herziening van het emissiehandelssysteem12.
Het voorzitterschap heeft daarnaast veel aandacht besteed aan de circulaire economie13. Met name het gebruik van water als natuurlijke hulpbron stond hierbij centraal.
Migratie en asiel
Het dossier migratie beloofde een lastig dossier te worden voor het Slowaaks voorzitterschap. Nog geen jaar geleden was Slowakije nog één van de landen die de verplichte verdeling van migranten aanvochten bij het Hof van Justitie14. Slowakije had aangegeven te zullen optreden als een eerlijke bemiddelaar ('honest broker') waar het de vluchtelingenproblematiek betrof.
De discussie over de toekomst van het gemeenschappelijke Europese asielsysteem is gestart maar - zoals verwacht - nog geen resultaten opgeleverd. Successen waren er wel met het instellen en operationeel krijgen van de Europese grens- en kustwacht15. Ook werden er plannen gelanceerd voor 'Smart Borders'. Door het gebruik van moderne technologieën moet illegale migratie worden aangepakt en het proces van verdeling versneld.
EU als wereldspeler
De Oostelijke en Zuidelijke grensgebieden van de Europese Unie zijn een zone van instabiliteit en onveiligheid. Slowakije wilde deze problemen aanpakken met behulp van het Uitbreidingsbeleid van de Europese Unie. Onder het Slowaaks voorzitterschap is nogmaals benadrukt dat het uitbreidingsbeleid van groot belang is voor de Unie, mits de kandidaat-lidstaten werk maken van de benodigde hervormingen.
Slowakije wenste een sterker verbond tussen de EU en belangrijke internationale organisaties zoals de NAVO16. De EU en de NAVO hebben een lange lijst punten opgesteld waar de samenwerking en onderlinge afstemming zal worden geïntensiveerd en/of verbeterd.
Overige dossiers
Slowakije was als voorzitter betrokken bij de uiteindelijke goedkeuring van CETA, het handelsverdrag met Canada, door de Raad.
Het Slowaaks voorzitterschap heeft bij de tussentijdse evaluatie van meerjarig financieel kader 2014-202017 een akkoord bereikt dat beschikbaar geld wordt uitgegeven aan veiligheid, de aanpak van de migratiecrisis en het stimuleren van economische groei.
- 1.In the Council, government ministers from each EU country meet to discuss, amend and adopt laws, and coordinate policies. The ministers have the authority to commit their governments to the actions agreed on in the meetings.
Together with the European Parliament , the Council is the main decision-making body of the EU.
Not to be confused with:
- 2.De trojka is het samenwerkingsverband tussen drie lidstaten die aaneengesloten het voorzitterschap van de Europese Unie bekleden. Ieder voorzitterschap geldt voor een periode van zes maanden, een trojka beslaat dus een periode van anderhalf jaar. Op die manier moet er meer samenhang komen in het beleid van de Europese Unie. Er worden afspraken gemaakt over het inhoudelijke (wetgevings)programma dat de landen willen volgen. Er wordt ook wel gesproken van 'trio' in plaats van trojka.
- 3.Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 vervulde Nederland voor de twaalfde keer het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Prioriteiten waren: een strategische agenda voor de EU in tijden van verandering, banen scheppen door innovatieve groei, en verbinding zoeken met maatschappelijke actoren. Nederland kreeg als voorzitter verder te maken met de migratiecrisis en het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU.
- 4.Van 1 januari 2017 tot en met 30 juni 2017 vervulde Malta het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Malta nam het stokje over van Slowakije. Het was de eerste keer dat Malta het voorzitterschap bekleedde. Prioriteiten waren migratie, interne markt, veiligheid, sociaal beleid, buurlanden en maritiem beleid. Het thema van het voorzitterschap was rEUnion: het opnieuw verbinden van de burgers met elkaar, hun regeringen, de EU en de wereld.
- 5.De drie achtereenvolgende EU-voorzitterschappen Nederland, Slowakije en Malta werkten van 1 januari 2016 tot en met 30 juni 2017 samen als trojka voor de duur van 18 maanden. Ze stelden een gezamenlijk beleidsprogramma op met punten waaraan zij als voorzittende landen wilden werken.
- 6.De Economische en Monetaire Unie (EMU) is in 1991 opgericht door de Europese regeringsleiders. Het doel was een gezamenlijk economische politiek op te zetten, de prijsstabiliteit te bevorderen en de werking van de interne markt te verbeteren.
- 7.De kapitaalmarktunie moet het voor spaarders en beleggers makkelijker maken om in bedrijven buiten hun eigen land te investeren. Zo kunnen kleine en middelgrote bedrijven gemakkelijker aan kapitaal komen buiten de banken om. Zo moet het makkelijker worden om extra te investeren in de economie, wat moet leiden tot meer economische groei.
- 8.The European Parliament is the EU's law-making body. It is directly elected by EU voters every 5 years.
What does the Parliament do?
The Parliament has 3 main roles:
Legislative
- 9.Het InvestEU Programma of InvestEU Programme is een zevenjarig investeringsprogramma van de Europese Commissie, dat van 2021 tot 2027 loopt en een verscheidenheid aan Europese financieringsinstrumenten samenbrengt. Door middel van een EU-begrotingsgarantie van 26,2 miljard euro die investeringsprojecten ondersteunt van financiële partners als de Europese Investeringsbank (EIB), nationale stimuleringsbanken (zoals het Nederlandse Invest-NL) en internationale instellingen creëert InvestEU een aantrekkelijke investeringsklimaat voor publieke en private partijen. Het uiteindelijke doel van de Europese Commissie is daarbij dat structurele economische groei binnen de EU aangewakkerd wordt.
- 10.De bankenunie moet leiden tot een Europees toezicht op banken en een gezamenlijke aanpak voor banken die in financiële problemen komen. De belangrijkste banken in de eurozone staan onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB). Alle landen die de euro als betaalmiddel hebben doen mee aan de bankenunie, die moet zorgen voor financiële stabiliteit van banken.
- 11.Om de klimaatverandering tegen te gaan worden er regelmatig internationale conferenties georganiseerd. Tijdens de eenentwintigste klimaatconferentie (COP21) van de Verenigde Naties in Parijs, eind 2015, bereikten de bijna 200 deelnemende landen overeenstemming over een bindend klimaatakkoord. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, worden teruggedrongen en de opwarming van de aarde worden beperkt tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde.
- 12.Bij veel grote fabrieken en energiebedrijven komen broeikasgassen, zoals CO2, uit de schoorsteen. Die gassen zijn mede oorzaak van de klimaatverandering. De Europese Unie kan bepalen dat bedrijven maximaal een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen mogen uitstoten (ook wel 'emissie' genoemd). Wanneer bedrijven dan meer uitstoten moeten ze voor alle extra uitstoot van CO2 betalen. Bedrijven die weinig broeikasgassen uitstoten kunnen hun rechten verkopen aan bedrijven die meer uitstoten dan waar zij recht op hebben. Dit wordt emissiehandel genoemd.
- 13.De circulaire economie of kringloopeconomie is een economisch systeem waarin zo min mogelijk afval ontstaat. Het streven is om producten aan het eind van hun levensduur te hergebruiken of te recycleren (van het afvalmateriaal iets nieuws maken) in plaats van ze weg te gooien. Hiervoor zijn producten idealiter zo gemaakt dat alle onderdelen veilig kunnen worden afgebroken of hergebruikt. Ook kunnen bedrijven bijvoorbeeld de gehele productiecyclus eigenaar van producten en grondstoffen blijven, waardoor producten dan niet worden verkocht, maar worden verhuurd aan de consument. Deze aanpak bespaart grondstoffen, gaat de ophoping van afval in natuur en oceanen tegen en vermindert de uitstoot van CO2. Daarnaast kan de overgang naar een duurzamere economie ook economische voordelen hebben. De Europese Unie wil daarom de ontwikkeling van de circulaire economie zo veel mogelijk ondersteunen.
- 14.The Court of Justice interprets EU law to make sure it is applied in the same way in all EU countries, and settles legal disputes between national governments and EU institutions.
It can also, in certain circumstances, be used by individuals, companies or organisations to take action against an EU institution, if they feel it has somehow infringed their rights.
What does the CJEU do?
The Court gives rulings on cases brought before it. The most common types of case are:
- 15.The European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the European Union (FRONTEX)
- coordinates operational cooperation between Member States in the field of management of external borders; assists Member States in the training of national border guards, including the establishment of common training standards;
- carries out risk analyses; follows up the development of research relevant for the control and surveillance of external borders; assists Member States in circumstances requiring increased technical and operational assistance at external borders;
- provides Member States with the necessary support in organising joint return operations. FRONTEX was established in 2005.
- 16.De Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) werd in 1949 opgericht met als doel de veiligheid en vrijheid van de aangesloten landen te garanderen en wereldwijd stabiliteit te bevorderen. De organisatie realiseert deze doelstelling door de inzet van politieke en militaire middelen. De NAVO bestaat uit 1 landen uit Europa en Noord-Amerika. Ieder lid van de NAVO draagt bij met mankracht, materieel en andere middelen.
- 17.Het Europees financieel kader 2014-2020 is het akkoord waarin de maxima voor de begrotingen van de Europese Unie zijn vastgelegd voor de periode 2014-2020. In het meerjarig financieel kader worden eisen vastgelegd waaraan de Europese begroting moet voldoen, om ervoor te zorgen dat de begroting van de EU op orde blijft. Daarnaast zorgt het vaststellen van deze kaders voor een soepeler verloop van de EU-begrotingsprocedure en sterkere samenwerking tussen EU-instellingen op budgettair gebied. De meerjarenbegroting wordt uitgewerkt in jaarlijkse begrotingen. Voor de volledige zeven jaar kwam de meerjarenbegroting uit op een bedrag van 960 miljard euro. Dat is 1 procent van het BNP van alle EU-lidstaten bij elkaar. Daar is nog 10 miljard euro bijgekomen vanwege de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie op 1 juli 2013.
- 18.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.