Radiocolumn juni 2015: Brabant afvalvrij! - Main contents
Europa worstelt met de overstap naar een economie, die zoveel mogelijk is gebaseerd op gebruik van plantaardige grondstoffen en hergebruik van afval. Ook wel aangeduid als de ‘circulaire economie’. Er is nu behoefte aan regio’s die vooroplopen. Brabant heeft een prima positie om uit te groeien tot dé voorbeeldregio. Een goede aanleiding om op 4 september in mijn woonplaats Diessen een bijeenkomst te organiseren voor bedrijven, onderwijs en financiers.
Afgelopen jaren is in Brussel gewerkt aan voorstellen voor een verplicht gebruik van duurzame materialen. Tot verbazing van voor- en tegenstanders trok de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans ze onlangs in met de mededeling, dat hij dit najaar met een beter voorstel komt. De belangrijkste reden: minder regels, meer resultaat. Bedrijven hebben nieuwe technologie ontwikkeld, maar ze missen de steun van de banken en de consumenten om er mee de markt op te gaan. Een dilemma dat je niet oplost met het handhaven van strakke regels, zoals de milieubeweging wil.
Ik zie echter volop lichtpuntjes. Eind juni ontving ik een boek, waarin bedrijven aangeven wat er al kan en waar zij in de praktijk tegen aanlopen. In alle Europese landen wordt gesproken over de circulaire economie, waarin we alles hergebruiken en er werk van maken. Het gaat vaak prima samen met het opwekken van energie. Gebruik van plantaardige grondstoffen maakt ons minder afhankelijk van aardolie of gas. Bovendien hebben bio-plastics al bewezen dat ze net zo goed zijn en zeer geschikt voor hergebruik. Ook profiteert de landbouw van deze ontwikkeling.
Brabant is één van de regio’s die in Europa voorloopt, als het gaat om het gescheiden inzamelen en hergebruiken van afval. Het heeft een goede uitgangspositie met een sterke landbouw, een grote chemische sector en gebruik van hoogwaardige technologie. Zo worden in onze provincie al op diverse plekken fabrieken gebouwd voor het terugwinnen en opwaarderen van mineralen.
Brabant afvalvrij! Te mooi om waar te zijn? Nee, we zijn al aardig op weg. Om dat te laten zien geef ik op 4 september bedrijven uit diverse Europese landen de gelegenheid te laten zien, hoe ver ze al zijn met de circulaire economie. Meer informatie over deze bijeenkomst kunt u vinden op mijn website.
-
-