Ziekenhuizen moeten seniorvriendelijker worden

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Wednesday, July 1 2015.

Naar aanleiding van het rapport ‘Continuïteit van zorg voor kwetsbare ouderen vanuit het ziekenhuis naar verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en huisartsen niet gewaarborgd’ vroegen we staatssecretaris Van Rijn om meer aandacht voor seniorvriendelijkheid van ziekenhuizen.

1.

--

Over het rapport ‘Continuïteit van zorg voor kwetsbare ouderen vanuit het ziekenhuis naar verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en huisartsen niet gewaarborgd’ stelde ik schriftelijke vragen aan staatssecretaris Martin van Rijn.

“Iedereen is het eens over het feit dat een goede overdracht van de ene naar de andere zorgverlener essentieel is voor het kunnen verlenen van goede en passende zorg aan kwetsbare ouderen. Waarom is dit dan toch zo’n omvangrijk probleem gebleken onder alle partijen? Is er sprake van overbelasting van diverse disciplines? Heeft het te maken met het toenemend aantal kwetsbare ouderen in ziekenhuizen, die daar in zeer wisselende mate op berekend zijn?

De conclusie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is dat de (kwetsbare) patiënt bij de overdracht onvoldoende centraal staat. Bovendien constateert de OGZ dat de overdracht versnipperd is en dat in de onderzochte ziekenhuizen nauwelijks duidelijk omschreven ontslagprocedures voor kwetsbare ouderen zijn. 50PLUS vroeg de staatssecretaris om zijn commentaar.

We wilden ook van de staatssecretaris weten wat hij vindt van de aanbevelingen van de IGZ dat de maatregelen die worden opgedragen aan overdragende en opvolgende instellingen op 1 juni 2016 geregeld moeten zijn. De IGZ vindt dat de overdracht van kwetsbare patiënten zo moet zijn dat de continuïteit van zorg is gewaarborgd op 1 januari 2016 voor wat de organisatie zelf kan; en per 1 januari 2017 voor wat er met de regiopartners moet gebeuren. Wat vindt de heer Van Rijn van de genoemde data in relatie tot de omvang en urgentie van dit probleem? Ofwel: moet één en ander niet veel sneller geregeld zijn?

In het rapport wordt de aanbeveling gedaan dat het ministerie uiterlijk voor 1 januari 2016 een stimulerende rol op zich moet nemen om alle betrokken organisaties de maatregelen en aanbevelingen te laten uitvoeren. Is de staatssecretaris het ermee eens dat het noodzakelijk is deze rol per direct op te nemen? Is de staatssecretaris bereid naast een stimulerende rol - zoals beschreven in zijn reactie - ook een coördinerende en aanjagende rol op zich te nemen en substantiële en concrete resultaten te boeken voor 1 januari 2016?

Is het wellicht nodig om in de opleidingen van de diverse disciplines meer aandacht te besteden aan de overdracht in het algemeen en die rondom kwetsbare ouderen in het bijzonder?, vroegen we staatssecretaris Van Rijn. Een slechte overdracht kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheidssituatie van de patiënt. Daarom vroegen we de staatssecretaris om meer aandacht voor seniorvriendelijkheid van ziekenhuizen in brede zin.”