Extreme hitte vormt groot gezondheidsrisico - Main contents
Is het personeelstekort in veel verpleeghuizen een extra gevaar bij de extreme hitte van deze week?, vroeg ik staatssecretaris Van Rijn. Ouderen lopen een groot gezondheidsrisico: ze vergeten te drinken of voelen niet meer dat zij dorst hebben. Uitdroging ligt dan op de loer, met alle gevolgen van dien.
Mijn inbreng bij het Algemeen Overleg Verpleeghuiszorg van 30 juni 2015.
“We ontvingen eind vorige week een voortgangsrapportage van het verbeterplan Waardigheid en trots. Staatssecretaris Martin van Rijn schrijft hierin letterlijk dat hij "bij de presentatie van het plan heeft aangegeven of en zo ja welke middelen zouden kunnen worden vrijgemaakt om de uitvoering van dit plan te versterken”. Dat zegt hij nu weer, maar 50PLUS diende een motie in om bij de Voorjaarsnota een financiële uitwerking en dekking te leveren. Die werd met ruime meerderheid aangenomen. Maar tot dusver is er niet geleverd. In antwoord op vragen bij de Voorjaarsnota wordt gesteld dat het kabinet hierover nog in gesprek is en dat de Kamer in de zomer geïnformeerd wordt. In deze brief wordt gesteld dat de Kamer ten behoeve van de begroting 2016 nader geïnformeerd wordt. 50PLUS vindt dit allemaal erg vaag. Het gaat hier om een aangenomen motie. 50PLUS wil van Van Rijn klip en klaar horen waarom hij niet volgens afspraak de uitwerking heeft geleverd en waarom hij hier zo onduidelijk over is.
In de media circuleert nu het bericht dat een bedrag van 100 miljoen zou worden ingeboekt voor 2016. Ja of nee?
Verder is duidelijk dat het verbeterplan in de startfase verkeert. We hopen dat vooruitgang snel zichtbaar zal zijn, want dat is helaas op veel plaatsen hard nodig.
Kan staatssecretaris Van Rijn een tussentijdse rapportage geven van de bezoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan de 150 hoogrisico-instellingen? Is hij gezien de urgentie van de verbetering van de zorg in verpleeghuizen bereid om de resultaten hiervan eerder dan januari 2016 te leveren, vergezeld van een plan van aanpak?
Ik ga verder met een onderwerp dat onverwacht actueel is. Recent is het Nationale Hitteplan naar de Kamer gezonden. Het is goed dat dit geactualiseerd is, want voor kwetsbare groepen kan aanhoudende hitte ernstige gevolgen hebben. Het is voor zorginstellingen niet verplicht om een specifiek hitteprotocol op te stellen. Instellingen hebben de plicht om goede zorg te leveren en zorgverleners weten als geen ander hoe noodzakelijk deze extra zorg is. Maar in verpleeghuizen wonen steeds kwetsbaarder mensen, die bij extreme hitte een groot gezondheidsrisico lopen. Zij vergeten te drinken of voelen niet meer dat zij dorst hebben. Uitdroging ligt dan op de loer, met alle gevolgen van dien. Het is letterlijk van levensbelang! In veel instellingen is er een personeelstekort, waardoor men al amper de reguliere taken kan uitvoeren. Dat is een extra gevaar! Hoe staat de staatssecretaris tegenover het verplicht stellen van een meer dwingende hitterichtlijn in instellingen voor ouderenzorg? Zou dat voldoende zijn om goede zorg bij extreme hitte te borgen? Welke overige maatregelen ziet hij nog?
In een ander rapport van de IGZ van afgelopen april bleek dat de hygiëne en infectiepreventie in instellingen voor ouderenzorg te wensen overlaat. In het nationaal plan anti-biotica-resistentie is opgenomen dat eind 2016 in verpleeghuizen “een programma om hygiëne en infectiepreventie op een hoger niveau te brengen in uitvoering is”. In de tussentijd controleert de IGZ op verbetering in de slecht scorende instellingen. Wat wordt bedoeld met “in uitvoering”, zo vraag ik de staatssecretaris. Welke manier ziet hij om aan dit punt meer prioriteit te geven? Ziet hij hoe dringend dit is, met het oog op gezondheidswinst, maar ook zorgkostenbesparing? Worden de aanbevelingen uit de rapporten opgepakt, en zo ja hoe?
Tot slot nog twee vragen: wat is de mening van de heer Van Rijn over het feit dat ouderen steeds vaker een medicatiebeoordeling weigeren vanwege de kosten, ook in het kader van medicatieveiligheid in verpleeghuizen? 50PLUS stelt hier nog schriftelijke vragen over. En wat vindt de staatssecretaris eigenlijk van het standaard aanbieden van vaccinatie tegen gordelroos en pneumokokken van verpleeghuisbewoners? Dit wordt in Groot Brittannië al standaard aangeboden aan mensen van 70 jaar en ouder.”