Twee belangrijke 50PLUS-moties aangenomen

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Thursday, July 2 2015.

De Tweede Kamer heeft vannacht een motie van 50PLUS aangenomen waarin wordt gevraagd om een maatschappelijk debat te organiseren over de grenzen aan en de betaalbaarheid van zorg.

50PLUS constateerde dat het vraagstuk over dure oncologische geneesmiddelen veel discussie losmaakt in de maatschappij. Veel mensen voelen zich nauw bij dat onderwerp betrokken.

Daarom werd de regering gevraagd een maatschappelijk debat te organiseren over de grenzen aan en de betaalbaarheid van zorg. Die motie van 50PLUS is vannacht aangenomen en dat debat gaat er dus komen!

1.

Medicatieveiligheid

50PLUS verzocht in een motie ook dat de regering bewerkstelligt dat in het nieuwe meerjarenbeleidsplan van de Inspectie voor de Volksgezondheidszorg (IGZ) kwetsbare ouderen en medicatieveiligheid opnieuw als speerpunt worden benoemd en dat daarbij duidelijke doelstellingen aangegeven worden. Ook die motie is aangenomen.

Overwegingen bij die motie waren dat de IGZ vanaf 1 juli 2015 strenger gaat handhaven op het uitvoeren van de medicatiebeoordeling bij ouderen door apothekers en dat minister Schippers aangeeft dat de medicatiebeoordeling bij ouderen van groot belang is. Volgens de minister moeten alle patiënten die onder de criteria vallen deze beoordeling op periodieke basis krijgen.