50PLUS is tegen postcodegeneeskunde

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Thursday, July 2 2015.

Op de laatste vergaderdag voor het reces had ik nog een algemeen overleg over medicatiebeoordelingen en dure oncologische geneesmiddelen. Die worden niet door alle ziekenhuizen vergoed. Je reinste postcodegeneeskunde, en daar is 50PLUS tegen! En ik diende ’s avonds heel laat ook nog twee moties in.

1.

--

Dit was mijn inbreng bij het algemeen overleg met minister Schippers over oncologische geneesmiddelen:

“Kortgeleden liet hoogleraar Interne geneeskunde Kees Punt weten dat de helft van de darmkankerpatiënten niet het medicijn krijgt dat volgens de richtlijn is voorgeschreven. Veel ziekenhuizen hebben daar geen geld voor. Sommige zorgverzekeraars compenseren ziekenhuizen voor de extra kosten, andere slechts gedeeltelijk of helemaal niet. Dit leidt ertoe dat sommige ziekenhuizen de behandeling wel aanbieden, maar de meeste niet. Hierdoor ontstaat een soort postcodegeneeskunde, waarbij je geluk hebt als je toevallig bij een ziekenhuis woont dat de behandeling aanbiedt. Dit is des te kwalijker omdat patiënten hierover niet altijd worden voorgelicht, en dus niet te weten komen dat er een middel bestaat dat hen wellicht kan helpen. Artsen hebben een zorgplicht: zij moeten het best mogelijke middel aan hun patiënt (kunnen) voorschrijven. 50PLUS is tegen welke vorm van postcodegeneeskunde dan ook. Iedereen moet dezelfde behandeling kunnen krijgen in dezelfde situatie, zo concludeert ook KWF.

2.

Verdienmodel moet transparant worden

Om in de toekomst de betaalbaarheid en beschikbaarheid beter te kunnen beheersen, moet de prijs van deze medicatie omlaag. De farmaceutische industrie moet de prijsopbouw en het verdienmodel van geneesmiddelen transparant maken. Internationale samenwerking is één van de middelen om lagere prijzen te bedingen, de minister is daar inmiddels met een pilot gestart. Daarnaast opperen genoemde organisaties een apart financieel kader voor dure geneesmiddelen en pleiten zij voor koppeling van prijzen: als blijkt dat een middel tegen meerdere aandoening werkzaam is, zal de omzet stijgen en kan de prijs omlaag. Daarover moeten afspraken gemaakt worden met farmaceuten.

3.

Veel facetten

Het thema oncologische geneesmiddelen is een groot vraagstuk met vele facetten. Zo groot dat je je kunt afvragen of daar niet in breder verband over moet worden gesproken. Wat vindt u van het idee van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Nederlandse Federatie van Universitair medische centra, om hier een maatschappelijk debat over te organiseren?, vroegen we minister Schippers.

4.

Medicatiebeoordelingen

Ook medicatiebeoordelingen staan vandaag op de agenda. De criteria om in aanmerking te komen voor een medicatiebeoordeling zijn aangescherpt om redenen van uitvoerbaarheid. De leeftijd is naar 75 jaar en het aantal medicijnen naar zeven. Vreemd, aangezien de minister zelf aangeeft dat mensen al vanaf 65 jaar een groter risico lopen dan jongere volwassenen. Dat is reden genoeg om de medicatiebeoordeling voor 65-plussers uit het eigen risico te halen. Iets dat de minister weigert met het argument dat deze mensen hun eigen risico toch wel opmaken. Dat is bijna een belediging. Alsof je zegt: u bent toch wel ziek, waarom zouden we daar nog geld in steken? 50PLUS wil van de minister weten wat nu eigenlijk de werkelijke reden is.

5.

Onwenselijke zorgmijding

Sinds gisteren handhaaft de Inspectie voor de Gezondheidszorg meer op de uitvoer van de medicatiebeoordeling. Maar er is iets vreemds aan de hand. Ons bereiken namelijk signalen dat mensen hun medicatiebeoordeling uitstellen - of helemaal niet laten uitvoeren - omdat zij het niet kunnen betalen. Is de minister het met 50PLUS eens dat het hier in feite gaat om onwenselijke zorgmijding, zuiver vanwege kosten? Is de minister het met ons eens dat een medicatiebeoordeling op het moment dat dit nodig of wenselijk is altijd uitgevoerd moet kunnen worden? Hoe kan de IGZ handhaven op uitvoer als mensen om deze reden uitstel - of afstel - willen?

50PLUS vindt dat de medicatiebeoordeling standaard uitgevoerd zou moeten worden omdat het én gezondheidswinst kan opleveren én zorgkosten kan besparen!”

Ik diende namens 50PLUS twee moties in:

 

De Kamer,

Gehoord de beraadslaging,

Overwegende dat het vraagstuk omtrent dure oncologische geneesmiddelen vele facetten kent,

Overwegende dat dit onderwerp dat veel discussie losmaakt in de maatschappij en dat velen zich nauw betrokken voelen,

Verzoekt de regering een maatschappelijk debat te organiseren over de grenzen aan en de betaalbaarheid van zorg,

En gaat over tot de orde van de dag

Krol

 

De Kamer,

Gehoord de beraadslaging,

Overwegende dat de IGZ vanaf 1 juli 2015 strenger gaat handhaven op het uitvoeren van de medicatiebeoordeling bij ouderen door apothekers,

Overwegende dat de minister aangeeft dat de medicatiebeoordeling bij ouderen van groot belang is,

Overwegende dat de minister aangeeft dat uiteindelijk alle patiënten die onder de criteria vallen, deze beoordeling op periodieke basis moet krijgen,

Overwegende dat naar verwachting in 2017 de patiëntcriteria weer worden verruimd,

Overwegende dat kwetsbare ouderen en medicatieveiligheid in het meerjarenbeleidsplan 2012-2015 van de IGZ één van de vijf prioriteiten was,

Verzoekt de regering te bewerkstelligen, dat in het nieuwe meerjarenbeleidsplan van de IGZ kwetsbare ouderen en medicatieveiligheid opnieuw als speerpunt worden benoemd en daarbij duidelijke doelstellingen aan te geven,

En gaat over tot de orde van de dag

Krol