50PLUS vraagt kabinet om verbetering koopkracht

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, July 7 2015.

Vandaag spraken Tweede Kamerlid Henk Krol en Eerste Kamerleden Jan Nagel en Martin van Rooijen met minister-president Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher. Het belangrijkste gespreksonderwerp in het Torentje van de premier was voor 50PLUS de koopkracht van ouderen. Bij de belastingplannen voor volgend jaar zal het kabinet daar nadrukkelijk rekening mee moeten houden.

1.

Eerlijke verdeling koopkracht

Van de 5 miljard euro die het kabinet voor lastenverlichting beschikbaar heeft, hoort minimaal 1 miljard naar niet-werkenden te gaan, vindt 50PLUS.

Krol, Nagel en Van Rooijen lieten aan Rutte en Asscher weten dat ouderen er van alle Nederlanders de laatste jaren het meest in koopkracht op achteruit zijn gegaan. Om tot een eerlijke en evenwichtige verdeling van koopkracht te komen, dienen de plannen ook ten goede te komen aan ouderen, bijvoorbeeld door de AOW te laten stijgen.

2.

Schrappen nadelige maatregelen

In het overleg vroeg 50PLUS naast de 1 miljard óók de voorgenomen verlaging van de ouderenkorting en de afschaffing van de ouderentoeslag te schrappen. Deze maatregelen zouden ouderen in 2016 extra financieel treffen. Bovendien vroegen de 50PLUS-parlementariërs de regering er aan bij te dragen dat het indexeren van pensioenen weer mogelijk wordt.

3.

Btw-verhoging is van tafel

De gespreksonderwerpen tussen Henk Krol, Jan Nagel en Martin van Rooijen met Mark Rutte en Lodewijk Asscher betroffen de lastenverlichting die het kabinet heeft aangekondigd. De andere maatregelen - zoals het verhogen van de btw - zijn reeds van tafel, tot tevredenheid van 50PLUS.

4.

Veiligstellen koopkracht

De Kamerleden van 50PLUS waren na afloop tevreden over hun gesprek met de regeringsvertegenwoordigers. Het overleg werd afgesloten met de belofte contact te houden. De nadere uitwerking van de belastingplannen zal 50PLUS op de voet volgen om waar nodig bij te kunnen dragen aan het veiligstellen van de koopkracht van ouderen.