D66: Steun rapport Europees Parlement belangrijk voor onderhandelingsproces EU-VS Handelsverdrag

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, July 8 2015, 2:37.

D66′ers Marietje Schaake en Kees Verhoeven noemen de steun van het Europees Parlement voor het rapport over het EU-VS handelsverdrag een belangrijke stap in het onderhandelingsproces naar meer economische samenwerking met de VS. Schaake: “We luisteren naar de zorgen, en belangen van mensen, het maatschappelijk middenveld en bedrijven, vooral het MKB. Met deze tekst spreekt het Parlement haar wensen en eisen uit voor een succesvol akkoord. Het handelsverdrag biedt veel kansen voor bedrijven en de groei van werkgelegenheid. D66 wil dat het MKB volop meeprofiteert van het handelsverdrag met de VS. We zullen de onderhandelaars houden aan hun beloften.”

Wereldwijd hoge standaarden

Het belang van afspraken tussen de VS en de EU is niet alleen economisch, maar ook geopolitiek. Schaake: “De wereld om ons heen verandert snel. Landen als China of de Golfstaten realiseren groei tegen elke prijs, zonder respect voor mens, dier of milieu. Door samen te werken met de VS zetten we wereldwijd hoge standaarden en regels op het gebied van milieu, gezondheid en consumentenbescherming.”

D66 kan alleen instemmen met het handelsverdrag als onze hoge Europese waarden gewaarborgd zijn. Verhoeven: “Hoge criteria op het gebied van consumentenbescherming, milieu en gezondheid staan voor D66 als een paal boven water. Vanuit de Tweede Kamer roepen we Minister Ploumen op ervoor te zorgen dat het handelsverdrag concrete voordelen voor onze open Nederlandse economie oplevert.”

Amerikaanse voorstellen

Vorige maand gaf het Amerikaanse congres President Obama het mandaat om handelsverdragen te ondertekenen, op basis van een wetstekst die daarvoor een kader schetst. Schaake: “Nu het Witte Huis eindelijk ook een stevig mandaat heeft op basis waarvan het kan onderhandelen, wordt het tijd dat zij met serieuze voorstellen komen over wat ze Europa te bieden hebben.” In de VS kunnen Europese bedrijven vaak niet de markt op, dat geldt bijvoorbeeld op het gebied van scheep- en luchtvaart en openbare aanbestedingen. “We moeten deze onderhandelingen gebruiken om Nederlandse en Europese bedrijven betere en eerlijke markttoegang tot de Amerikaanse markt te geven, vooral ook voor kleinere bedrijven voor wie de stap over de oceaan sowieso al moeilijker is”, aldus de D66′ers.