CDA: blij met Europees onderzoek naar effecten drugsdumping op milieu

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, July 8 2015, 1:29.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Naar aanleiding van een schriftelijke vraag die ik samen met CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers heb ingediend over de effecten van drugsdumpingen in Brabant en Limburg zal de Europese Commissie een onderzoek starten naar de effecten ervan op het milieu. De Commissie geeft aan dat er nog in 2015 een onderzoek gestart wordt naar afvalwater in Europa waarmee onder andere drugprecursoren kunnen worden opgespoord. Drugprecursoren zijn sporen van grondstoffen of chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van drugs.

Europa heeft een belangrijke verantwoordelijkheid voor het grondwater. Illegale drugsdumpingen zijn een toenemend probleem en we vragen om een geïntegreerde Europese aanpak waarin instanties zoals Europol, het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving, de lokale autoriteiten en de Europese Commissie goed samenwerken. Het onderzoek is een stap in de goede richting.

Jeroen Lenaers, Europarlementariër: "Drugsproblematiek is een alsmaar terugkerend probleem. Het is niet de vraag óf maar wanneer zich er een nieuw incident voordoet. Huidige Europese regelgeving staat op dit moment alleen toe een grensoverschrijdend politie- of justitieel onderzoeksteam in te zetten op basis van een incident, dus wanneer zich een misdrijf heeft voorgedaan. Wat we eigenlijk willen is dit type criminaliteit eerder aanpakken. Daarom pleiten we voor permanente grensoverschrijdende onderzoeksteams voor ernstige, structurele problemen zoals drugscriminaliteit."