Vragen over onderzoek naar grootschalige bankenfraude in Moldavië

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, July 8 2015.

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het onderzoek naar de grootschalige bankenfraude in Moldavië (ingediend 8 juli 2015).

Vraag 1

Kunt u zich uw toezeggingen herinneren van het debat over de goedkeuring Associatieovereenkomst Moldavië, Georgië en Oekraïne d.d. 1 en 2 april 2015 inzake het onderzoek naar de grootschalige fraude bij Moldaafse banken?

Vraag 2

Wat is de laatste stand van zaken rondom de bankenfraudekwestie? Is het rapport naar de fraude reeds verschenen? En heeft u reeds, zoals tijdens het debat toegezegd, bij de Europese Commissie aangedrongen op het rapporteren over de mogelijkheden van terugvordering van verduisterde middelen? En zo ja, wat is hier uit voortgekomen?

Vraag 3

Klopt het dat de Europese Unie de begrotingssteun aan Moldavië heeft stopgezet? 1) Is er een verband tussen de beweegredenen achter dat besluit en het eerdergenoemde fraudeschandaal?

Vraag 4

Kunt u tot slot iets zeggen over hoe onze vertegenwoordiging in Moldavië nu en in de nabije toekomst wordt geregeld? Blijft Nederland bij de Moldaafse autoriteiten vertegenwoordigd vanuit de post in Boekarest, of worden er ook mogelijkheden verkend om met bijvoorbeeld België en Luxemburg samen te werken omtrent diplomatieke vertegenwoordiging in Chişinǎu?