Zet belastingontwijkers in de schijnwerpers

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Wednesday, July 8 2015.

Als het om belastingen gaat, staan multinationals niet graag in de schijnwerpers. Bang als ze zijn, dat zo uitgelicht wordt hoe ze op slinkse wijze aan een eerlijke belastingheffing weten te ontkomen. Hoe ze bijvoorbeeld met brievenbusfirma’s op de Bermuda’s, maar helaas ook vaak via Nederland belasting weten te ontwijken.

Als het aan het Europees Parlement ligt gaan die schijnwerpers volop stralen. Vandaag stemde het EP over de zogeheten ‘aandeelhoudersrichtlijn’ en sprak daarbij uit dat er in de Europese Unie een verplicht systeem van ‘country-by-country reporting’ moet komen.

Dat houdt in dat bedrijven verplicht worden op te geven in welke landen ze actief zijn, hoeveel medewerkers ze in deze landen hebben en hoe omzet, winst en belastingen over die verschillende landen is verdeeld. Allemaal feiten die je op dit moment nog niet kan aflezen uit hun schimmige jaarverslagen.

En dan zal duidelijk worden, dat elke multinational wel een dochteronderneming in een belastingparadijs heeft. Om daar een groot deel van hun winst te boeken, zonder dat er ook maar iets van bedrijfsactiviteit tegenover staat en waar, wat een toeval!, geen belasting hoeft te worden betaald.

Die paradijzen heten Bermuda of Kaaiman, maar de financiële stromen daar naar toe lopen helaas vaak via Nederland. We zijn het doorgeefluik van Europa geworden. Het besluit van het Europees Parlement om bedrijven te verplichten meer openheid te geven zal ons veel leren over de vraag waarom ze in Nederland gevestigd zijn.

Zitten ze in ons land om belasting te ontwijken of voegen ze echt iets toe aan de Nederlandse economie, de werkgelegenheid en onze belastingen?

Ik vrees het antwoord.