Circulaire economie wordt groot Europees project

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Thursday, July 9 2015.

Het Europees Parlement én de Commissie hebben grote ambities uitgesproken voor de transitie naar een circulaire economie. Niet alleen de aanname van een krachtige resolutie in het Parlement, maar ook de woorden van Commissaris Frans Timmermans tonen aan dat de circulaire economie een van Europa's grote projecten is die tot groei en banen moet leiden. Het kan uitgroeien tot Timmermans' belangrijkste Europese opdracht.

Valse start

D66-europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy, die al jaren pleit voor meer ambities op dit vlak, is verheugd over de vernieuwde steun: "De Commissie had een valse start met het terugtrekken van een wetsvoorstel voor afvalverwerking, maar het kwartje lijkt nu te zijn gevallen. De Commissie heeft eindelijk ook door dat honderden miljarden euro's bespaard en miljoenen banen gecreëerd kunnen worden door veel slimmer met grondstoffen om te gaan. Volgens een nieuwe McKinsey studie kan de circulaire economie tot 7% extra groei van het BNP leiden, oftewel jaarlijks €1800 miljard. Verduurzaming levert dus veel meer groei op dan business as usual!"

Doorpakken

Gerbrandy waarschuwt er wel voor dat het bij woorden blijft steken: "In 2010 publiceerde de Commissie een uitstekende Road Map naar een grondstofefficiënt Europa. Het teruggetrokken afvalpakket was daar een onderdeel van. Ik roep Timmermans dus op verder te gaan dan woorden en ervoor te zorgen dat de circulaire economie ook echt realiteit wordt. Daar is dwingende Europese wetgeving voor nodig. Daar zal ik hem dus ook op beoordelen."