Het Europa van Schäuble

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Monday, July 13 2015.

Foto De Standaard

Het goede nieuws is dat een Grexit voorlopig is afgewend. Het slechte nieuws is daarmee niet verdwenen: de problemen in Griekenland blijven en de Europese eenheid staat onder druk.

Onder druk van de Duitse minister van financiën, Wolfgang Schäuble, is Griekenland voor het blok gezet: accepteer de harde voorwaarden of ga de euro uit. Griekenland is de grote catastrofe van een grexit bespaard, maar het land kent nog weinig tot geen perspectief.

De harde voorwaarden zullen uiteindelijk helpen om de Griekse overheid en economie te versterken, maar zijn niet voldoende om weer perspectief op groei te bieden. Niet op de korte termijn en niet op de lange termijn.

Zo wordt (nog) niets gedaan aan de houdbaarheid van de Griekse schuld. Er zijn specifieke getallen voor nieuwe leningen en een fonds voor geprivatiseerde staatsbezittingen, maar niet voor schuldverlichting, Daarover staat slechts één zinnetje, dat voor meerdere uitleg vatbaar is. Daarover zullen de eurolanden specifieker moeten worden, of Schäuble dat wil of niet.

En er dreigt het recht van de sterkste te gelden. Een Duitsland dat als grootste en machtigste lidstaat openlijk haar geloof in Europese eenheid dreigt op te zeggen, is een serieus gevaar voor het voortbestaan van de Unie. Als de Europese eenheid ons echt wat waard is, moeten we het heft in eigen handen nemen, en kiezen voor een gedegen en democratisch Europees bestuur. Zie ook mijn eerdere opiniestuk in NRC-Handelsblad.