Niet gedwongen van aanleunwoning naar verzorgingshuis - Main contents
Staatssecretaris Martin van Rijn komt toch tegemoet aan de wensen van 50PLUS: ouderen die nu met intensieve ondersteuning zelfstandig kunnen wonen in een aanleunwoning, hoeven toch niet gedwongen te verhuizen naar een verzorgingshuis.
Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid liet dat in de eerste week van het reces weten in een kort briefje aan de Tweede Kamer. Eerder had ik die toezegging bij hem proberen af te dwingen tijdens het vragenuurtje in de plenaire zaal, maar toen lagen VVD en PvdA dwars en hoefde Van Rijn niet te bewegen.
Door de oorspronkelijke plannen van Van Rijn zou een groep van tweeduizend ouderen eind dit jaar voor het blok worden gezet. Wanneer ze in de aanleunwoning willen blijven, zouden ze voortaan hun recht op intensieve zorg verliezen en afhankelijk worden van een besluit van de gemeente. Die kan de zorg beperken. De andere keuze zou zijn om naar een verzorgingshuis te gaan, ook als mensen nog gewoon zelfstandig kunnen wonen.
50PLUS vroeg in de Tweede Kamer meermaals aandacht voor het lot van deze ouderen, die tussen wal en schip zouden vallen.
En terwijl de Kamer nu met reces is, komt dan eindelijk de draai van de PvdA-staatssecretaris: ouderen moeten gewoon onder dezelfde voorwaarden kunnen blijven wonen in de aanleunwoningen. Dagblad De Telegraaf meent te weten dat Van Rijn van mening is veranderd omdat vanuit de zorgsector werd gedreigd treurige verhalen van de ouderen breed uit te meten in de pers.
Enkele weken geleden maakte Van Rijn namelijk wel een uitzondering voor zes overlevenden van de holocaust, die in hetzelfde schuitje zaten. Branchevereniging Actiz erkent dat er de afgelopen tijd extra druk op de staatssecretaris is uitgeoefend, maar laat in het midden of er gedreigd is met een mediaoffensief. “Dat hebben we eerder dit jaar al gedaan”, zegt een woordvoerster in De Telegraaf.