Historische deal Iran moet ruimte maken voor bredere agenda

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, July 14 2015, 2:13.

Historische deal Iran moet ruimte maken voor bredere agenda

Na historische onderhandelingen hebben de P5+1 landen vandaag een akkoord over het nucleaire programma van Iran bereikt in Wenen. In ruil voor het sterk verminderen van de nucleaire capaciteit, en het toelaten van inspecties, zal de internationale gemeenschap sancties tegen Iran verlichten. D66-Europarlementariër Marietje Schaake: “Dit is een historische dag voor de hele wereld, maar vooral voor de mensen in Iran. Zij hebben onder druk van sancties en de isolatie waar hun land in verkeert geleden. De onderhandelaars verdienen alle lof voor hun uithoudingsvermogen en niet aflatende inzetom dit belangrijke resultaat te bereiken.”

Leidende rol EU

De EU leidde de onderhandelingen en moet een leidende rol blijven spelen. Door het openen van een EU delegatie in Tehran, kan Europa de situatie ter plaatste effectiever volgen. “Nu de horde van de onderhandelingen grotendeels uit de weg is, komt er ruimte vrij voor andere belangrijke kwesties. Het is essentieel dat er samenwerking gezocht wordt op het gebied van terreur bestrijding en stabiliteit in het Midden-Oosten. Iran speelt een cruciale rol bij het helpen van het Assad regime. De EU kan niet achterover leunen terwijl mensen dagelijks worden gedood, en de oorlog in Syrië door raast. Het Iraanse regime heeft miljarden aan steun gegeven aan de regering in Damascus en ook aan milities. Het land moet nu kiezen om onderdeel te worden van de oplossing, en bijdragen aan het beëindigen van de oorlog,” stelt Schaake.

Beter leven

Het akkoord zorgt ervoor dat de EU zich kan richten op een bredere agenda, die gericht moet zijn op een betere kwaliteit van leven voor de Iraanse burger. Schaake is drie keer in Iran geweest als lid van het Europees Parlement, en is overtuigd dat de hoogopgeleide bevolking de sterkste kracht is van het land. “De EU moet zorgen dat het opheffen van de sancties niet leidt tot een versterking van de schaduweconomie. In plaats daarvan moet de EU het welzijn van de Iraniërs, hun mensenrechten en fundamentele vrijheden voorop stellen.”

Meer over Iran:

08-06-2015 Blog: Visit to Iran

09-04-2015 EU must prioritize human rights in Iran after Lausanne

02-04-2015 Marietje Schaake responds to Iran framework deal

06-11-2014 Written Questions on the case of Ghoncheh Ghavami in Iran

22-04-2014 MEP: EU should forcefully condemn attacks on political prisoners Iran

08-04-2014 MEP: Cancellation Iranian visit to EP is revealing

04-04-2014 Plenary debate about Iran