RvS stelt uitspraak over boomkorverbod uit - Main contents
DEN HAAG - De Raad van State heeft de uitspraak over boomkorvisserij in Natura 2000-gebieden op de Noordzee voor de tweede maal verlengd.
Op 16 april behandelde de Raad van State een verzoek van Greenpeace uit 2009 aan het ministerie om handhavend op te treden tegen de boomkorvisserij in de aangewezen danwel aangemelde Natura 2000-gebieden in de Noordzeekustzone, Voordelta en Doggersbank. De toenmalige minister van LNV weigerde dat. Voor de Noordzeekustzone en Voordelta zijn inmiddels maatregelen getroffen.
Eind mei kreeg het Productschap Vis bericht dat de gebruikelijke termijn van zes weken voor de uitspraak niet gehaald zou worden. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat binnen de verlengde termijn geen uitspraak komt en is deze termijn opnieuw met zes weken verlengd.
Tweede Kamer
Staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van EL&I stelt dat pas maatregelen in Natura 2000-gebieden buiten de 12-mijlszone kunnen worden genomen als de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet van kracht worden in de EEZ, de Exclusieve Economische Zone in de Noordzee. Daarvoor is een wetswijziging nodig.
Op grond van Europese regelgeving is Nederland verplicht het mariene milieu te beschermen. De Tweede Kamer heeft vorige maand voor het eerst gedebatteerd over het wetsvoorstel voor uitbreiding van natuurbescherming op zee. In dat debat stelden kamerleden in de eerste termijn veel kritische vragen over de uitwerking van Blekers voorstel.
De VVD reageerde zeer kritisch op de vele open einden die het wetsvoorstel kent. De liberalen hebben weinig vertrouwen in een juiste afweging. ,,Om een vergunning te verkrijgen moeten bedrijven zeer kostbare onderzoeken laten uitvoeren door dure adviesbureaus, om aan te tonen dat zij met hun activiteiten de natuur niet zullen verstoren. Wij maken ons grote zorgen wat de financiële consequenties zijn voor de ondernemers op zee. Bescherming van kwetsbare gebieden is belangrijk, maar met dit wetsvoorstel worden economische activiteiten ondergeschikt gemaakt. Nederland is niet eens in staat om het Natura 2000-beleid op land behoorlijk te regelen. Laat staan dat we dit nu ook nog eens op zee gaan uitbreiden. Europese regels voor natuurbescherming, vastgelegd in Natura 2000, werken echt verlammend. Mensen laten ons weten dat zij schoon genoeg hebben van de strenge regels en de lange, onzekere en vaak kostbare procedures die Natura 2000 met zich meebrengt. Dat geldt zeker ook voor tal van activiteiten op zee. Die lopen nu gevaar met dit wetsvoorstel’’, sprak VVD’er Helma Lodders toen.? Voor de visserij gelden wat de VVD betreft al voldoende regels en beperkingen. ,,De sector moet niet met nog meer beklemmende regels worden opgezadeld.’’
Ook de ChristenUnie sprak uit zich juist over de uitwerking van Natura 2000 voor de visserij grote zorgen te maken. De CU heeft geen moeite met het wetsvoorstel om nieuwe activiteiten op zee af te wegen, maar vreest extra regels en juridische procedures voor de visserij zonder dat dat nodig is om de natuur op zee te beschermen en zonder duidelijkheid over de impact voor de visserij. Dat in verslagen al zwart op wit staat dat lidstaten bodemberoerende visserij op de Doggersbank willen verminderen stelt de CU niet gerust, temeer daar er geen duidelijkheid is over het toestaan van een boomkoralternatief zoals bijvoorbeeld de pulsvisserij.
Op vragen van D66 en ChristenUnie hoe het wetsvoorstel van Bleker zich verhoudt tot het Gemeenschappelijk Visserijbeleid, antwoordde de staatssecretaris toen: ,,Het vernieuwde GVB zal mogelijkheden bieden voor verduurzaming van de visserij.’’
Het vervolg van het kamerdebat is uitgesteld en wordt pas na het zomerreces en de verkiezingen door een nieuwe Tweede Kamer voortgezet.