Begroting ministerie van Economische Zaken pakt goed uit voor jonge boeren

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, January 25 2013.

NAJK zet jonge boeren centraal in Tweede Kamer

25-01-2013 NAJK

Begroting ministerie van Economische Zaken pakt goed uit voor jonge boeren

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is zeer tevreden met de uitkomsten van de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken in de Tweede Kamer afgelopen week. De verhoging van het budget van de Jonge Landbouwersregeling van 1,2 miljoen naar 5,3 miljoen is daarmee vastgelegd.

Afgelopen week is de begroting van het ministerie van Economische Zaken met de Tweede Kamer besproken. Tijdens de debatten op woensdag en donderdag kwamen de jonge boeren en NAJK regelmatig ter sprake. Verschillende politieke partijen, waaronder CDA, VVD en SGP, pleitte voor een budget van 5,3 miljoen euro voor de Jonge Landbouwersregeling.

“We hebben hier een grote stap kunnen zetten. Nog niet zo lang geleden was er sprake van slechts 1,2 miljoen euro voor de regeling in 2013. Het is gelukt om het budget meer dan te verdubbelen. Daar zijn we als NAJK tevreden over”, aldus John Hilhorst, voorzitter van NAJK. “Deze week heeft het Europees Parlement bovendien ingestemd met een aantal belangrijke wijzigingsvoorstellen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Deze wijzigingen pakken ook gunstig uit voor jonge agrarische ondernemers. Dit is een winstpunt voor ons en voor CEJA, de Europese koepelorganisatie voor jonge boeren waarvan Joris Baecke, dagelijks bestuurder van NAJK voorzitter is. Zij hebben op dit vlak veel werk verzet.”

VVD-er Helma Lodders vroeg tijdens het debat aan staatssecretaris Dijksma om met NAJK de ontwikkeling van alternatieve financieringsvormen in de agrarische sector verder op te pakken. Daarnaast benadrukte mevrouw Lodders op donderdag dat ondersteuning voor jonge boeren vanuit de eerste pijler van een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid niet ondermijnd mag worden via een verschuiving naar de tweede pijler. Dit in reactie op uitspraken van staatssecretaris Dijksma woensdag. Tweede Kamerlid voor het CDA, Jaco Geurts, pleitte voor een verhoging van het aanvraagplafond binnen de Jonge Landbouwersregeling van 20.000 naar 70.000 euro. Namens de SGP benadrukte Elbert Dijkgraaf ook het belang van voldoende budget voor jonge boeren in 2014.

“NAJK is blij dat de Tweede Kamer deze belangrijke punten naar voren heeft gebracht. NAJK pleit ook voor behoud van dit budget voor jonge boeren en tuinders in 2014 en daarna. Met een verhoging van het aanvraagplafond van de Jonge Landbouwersregeling zou binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Nederlandse jonge landbouwers eindelijk het gelijke speelveld kunnen krijgen dat zij verdienen. De Jonge Landbouwersregeling maakt innovatieve investeringen door jonge boeren mogelijk en stimuleert daarmee de ontwikkeling na bedrijfsovername”, stelt Ramon Klaassens, portefeuillehouder bedrijfsovername bij NAJK.“

“De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris gevraagd om over verschillende belangrijke onderwerpen voor jonge boeren en tuinders snel met NAJK het gesprek aan te gaan. Dat waarderen wij. De staatssecretaris heeft toegezegd dit snel te doen”, zegt Hilhorst. “NAJK ziet naar dit gesprek uit.”