Landelijk seniorennetwerk geeft energie - Main contents
Een grote groep deelnemers was afgekomen op het congres van het landelijk Seniorennetwerk dat op vrijdag 13 september in het Provinciehuis in Lelystad werd gehouden. Het congres werd geopend door Jan de Reus, fractievoorzitter VVD, Provinciale Staten in Flevoland. Hij verving de zieke Halbe Zijlstra.
Het ochtendprogramma bood een breed scala aan onderwerpen.
Rogier Goes, van het kenniscentrum woon-zorg Aedes-Actiz nam ons mee in de wereld van de ontwikkelingen van de woningmarkt inclusief de relatie tot wonen- zorg. Vervolgens sprak Aldo Markus, bestuurslid Rover over mobiliteit op maat. De laatste spreker van de ochtend was Alice de Boer, van het Sociaal Cultureel Planbureau, over het belang van maatschappelijke inzet van senioren.
Blij verheugd was de organisatie van het congres dat maar liefst 9 Kamerleden in Lelystad acte de presence gaven. Tijdens de lunch was er uitgebreid gelegenheid om onder het genot van een broodje met elkaar, maar zeker ook met de Kamerleden van gedachten te wisselen over persoonlijke, lokale, landelijke en Europese aangelegenheden. ‘s Middags waren de Kamerleden aan zet.
WONEN door Barbara Visser. Teneinde de woningmarkt vlot te trekken en een adequaat woningaanbod voor senioren te bewerkstelligen, kwamen diverse onderwerpen aan de orde. Allereerst het scheef wonen: we hebben in Nederland circa 2,7 mln. sociale woningbouwwoningen, maar de doorstroom van bewoners die er op basis van hun inkomen onterecht wonen, is onvoldoende. Met (inkomens afhankelijke) maatregelen moet de doorstroming bevorderd worden, zodat deze weer beschikbaar komen voor minder draagkrachtige ouderen. De huurwet werkt hierbij ook niet mee, deze is zelfs zeer belemmerend voor de doorstroming. Dit ligt politiek zeer gevoelig want het raakt het belang van veel kiezers en partijen die zeggen zich sterk te maken voor herstructurering van de woningmarkt; zij durven hun vingers hier niet aan te branden. In de Tweede Kamer is de VVD de enige partij die dit wil oppakken. Binnenkort komt er wetgeving aan de orde om te bewerkstelligen dat de verantwoording transparanter wordt. De corporaties moeten zich gaan richten op hun kerntaken en dienen in gesprek te gaan met alle stakeholders. Ook wordt opgemerkt dat vaak een (lokale)visie over seniorenwoningen ontbreekt. Tweede onderwerp is scheiden van wonen en zorg: besluitvorming heeft onlangs plaats gevonden, nu volgt de uitvoering. Barbara doet een appél op het Seniorennetwerk om als achterban te fungeren. Als laatste gaan nog wat gedachten over tafel, omtrent het gebruik voor creatieve doeleinden van leegstaande verpleeghuizen.
PATIËNTVEILIGHEID EN DE ETHIEK VAN BEHANDELKEUZE namen Michiel van Veen en Ockje Tellegen voor hun rekening. Michiel begon als volgt: waar haal je als patiënt je recht als er iets heel fout is gegaan. Hoofdregel op dit ogenblik is, wie stelt bewijst, dus patiënten dragen, in beginsel, de bewijslast en -risico. Herverdeling van de bewijslast is nodig omdat het regelmatig voorkomt dat het de patiënt niet lukt om zijn/haar recht te halen. De VVD bereidt een voorstel voor om de bewijslast te herverdelen. Het voortraject biedt verschillende mogelijkheden zoals de klachten- en bezwarencommissie, onafhankelijke geschillencommissie en het tuchtcollege. Dit levert niet altijd het gewenste resultaat op. Jaarlijks wordt een beperkt aantal klachten behandeld en dikwijls “weggemasseerd” Commissies moeten daarom meer bevoegdheden krijgen. Ook patiëntenverenigingen zouden meer positie in moeten nemen. Vraag was dan wel of daar meer geld van de overheid naar toe moet. Bovendien is het wenselijk dat de drempel om een zaak te kunnen aanspannen wordt verlaagd. Zoals vaak waren er bij dit onderdeel voor- en tegenstanders.
Vervolgens was Ockje Tellegen aanzet. Regievoeren met betrekking tot euthanasie en behandelkeuze. “Als het einde nadert vindt een liberaal dat hij regie zou moeten kunnen voeren. Doorbehandelen, moet alles wel wat kan? Ook hier is meer eigen regie gewenst!” Het is een verbetering dat artsen nu ook kunnen declareren voor een gesprek zodat er op een gelijkwaardige wijze over dilemma’s kan worden gesproken. Ockje geeft aan dat de huidige euthanasiewet toekomstproef is, “binnen” de wet kan er verder geperfectioneerd worden. Toch was er ook de roep om verruiming. Moet er een wettelijke plicht komen op doorverwijzing als de eigen arts het niet wil? Meer voorlichting over de huidige mogelijkheden die de euthanasiewet biedt is noodzakelijk. Veel discussie ontstond er over euthanasie van mensen met dementie die in een gezonde fase een wilsverklaring hebben opgesteld. Volgens Ockje voorziet de wet ook hierin, maar veel artsen verschillen hierover van mening.
ZORG werd ingeleid door Anne Mulder en Bas van ’t Wout. Zij gaven ons inzicht in de kosten door middel van het rapport van VWS www.rijksoverheid.nl/rapport-de-zorg-hoeveel-extra-is-het-ons-waard.html Op dit moment zijn wij het enige land in Europa dat een vergoeding geeft voor huishoudelijke hulp. De AWBZ moet terug naar de oorsprong, een basisverzekering voor onbetaalbare zorg. De curatieve zorg moet beter worden gestroomlijnd. Rekeningmoet eerst naar de patiënt om een beter inzicht te geven in de kosten van de zorg. Onze zorg is goed , overal bereikbaar en voor iedereen verplicht. Mantelzorg wordt niet verplicht, maar er moet een mogelijkheid komen voor een match tussen Sociale Zaken en een tegenprestatie in de Bijstand. Openstaande vraag is waar de eigen bijdrage van de WMO terecht komt. Beide Kamerleden geven een advies voor de komende gemeenteraadsverkiezingen: plaats ook senioren in de fractie, draag een positief gedrag uit van onze leden naar buiten en geef goede slogans over de campagne door aan Klaas Dijkhoff, campagneleider voor de Gemeenteraadsverkiezingen k.dijkhoff@tweedekamer.nl
PENSIOENEN EN BELASTINGEN door Helma Lodders en Helma Neppérus. Helma Lodders praat de aanwezigen kort bij over de actuele pensioendiscussie, maar ontvouwt ook haar visie op de toekomst. Deze leunt op drie pijlers: flexibilisering, keuzevrijheid en een basispensioen voor iedereen. Kosten beheersing nu is van groot belang. Er moet scherp toezicht zijn en alle huidige regels worden onder een vergrootglas gelegd. De gepensioneerden in pensioenbesturen komen nu uit de vakbonden, ook niet-georganiseerde gepensioneerden behoren daar in te zitten. Transparantie van de kosten staat met stip bovenaan. Helma Nepperus stipt het belang van het MKB aan, zij neemt de hartenkreet mee: maak onderscheid tussen MKB-bedrijven en grote ondernemingen als het om kostenverzwaring gaat. Pak fraude aan en maak minder fraudegevoelige regels. Ook werd gevraagd om een evenwichtig belastingplan en kaders voor een sterk MKB.
Bij MOBILITEIT door Betty de Boer werd de stelling geponeerd dat er altijd een keuze gemaakt moet kunnen worden tussen het openbaar vervoer en andere vervoerssystemen (auto). Tevens werd gesproken over de vereenvoudiging van de regelgeving bij de diverse vervoersvormen. De Taxiwet staat bijvoorbeeld goed vervoer in de weg. Bij openbaar vervoersbedrijven staat de reiziger nog steeds niet centraal. Het systeem van de OV chipkaart is over het algemeen maatschappelijk goed ontvangen. Wel staan de OV-chippalen vaak op een onlogische plaats, dit kan beter. Op dit moment zijn er 12 provincies die zelf kunnen aangeven hoe ze het vervoer gaan regelen. Er zijn daardoor grote verschillen tussen de noordelijke provincies en de Randstad. In Noord Holland zijn de ervaringen met de belbus positief. Er zou wellicht een apart busnet moeten komen waar men gebruik maakt van kleinere bussen op de buslijnen met weinig passagiers (dunne lijnen). De grote busmaatschappijen kunnen dan op de dikke lijnen rijden. Ook zou het vervoer van leerlingen en doelgroepen losgekoppeld kunnen worden, dan moet de regelgeving wel worden aangepast of los gelaten.
Niet alleen de workshop Patiëntveiligheid en de ethiek van behandelkeuze, maar ook Pensioenen en Belastingen gaven buitengewoon veel stof tot discussie en noopten tot nadenken. Overwogen wordt om in de nabije toekomst een extra deelcongres te organiseren.
De epiloog werd verzorgd door Cora van Nieuwenhuizen. Zij stelde de vraag “ik word 120 en wat ga ik met de tweede helft van mijn leven doen”. Op een zeer originele en energieke wijze hield zij de aanwezigen een spiegel voor en weerlegde ze met een flinke dosis humor de clichés. “Ouderen hebben de toekomst” dat moge duidelijk zijn.
Voor verslaglegging, Minie Walma, Seniorennetwerk Gelderland