Nieuwsbrief #4

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, November 8 2013.

Afgelopen week heeft de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Economische Zaken, onderdeel Landbouw en Natuur besproken. Naar aanleiding van dit debat stuur ik u een extra nieuwsbrief met daarin de voor de VVD belangrijkste punten zoals besproken tijdens de begrotingsbehandeling. Ik schetst eerst kort de visie en ambitie van de VVD op het gebied van landbouw en daarna loop ik enkele belangrijke punten langs waar ik bij stil heb gestaan bij de begrotingsbehandeling: minder regels, kleinere overheid, Europa, visserij en Natura 2000.

‘Nederland op termijn de eerste voedselexporteur van de wereld. Dat is de ambitie waar de VVD voor staat!’

Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling heb ik een opinieartikel geschreven. In dit artikel heb ik aangegeven dat het beeld wat de samenleving heeft over de Nederlandse land- en tuinbouw in grote mate wordt bepaald door organisaties zoals als Wakker Dier. We kennen allemaal de schrijnende beelden van een plofkip die niet meer kan lopen of transporten waar dieren op elkaar gestapeld zouden zijn. Deze beelden zijn niet representatief voor de sector. Sterker nog, deze beelden schaden de sector! De Nederlandse land- en tuinbouw is de beste ter wereld. De sector is hoogproductief, zeer efficiënt, innovatief. Daarnaast is het ook eens het meest duurzame systeem ter wereld.

Met dit artikel heb ik geprobeerd om Nederland wakker te schudden. De hele wereld kijkt met bewondering naar Nederland. Maar alleen in ons land wordt gezegd dat het anders moet, kleinschaliger en minder intensief. De hele wereld schreeuwt om hoogwaardige eiwitten, groenten, vlees en zuivel uit ons land. Het is tijd dat de sector en supermarkten in het verweer komen. Laat zien hoe mooi ons agrocomplex is en wees trots op het feit dat je zo'n goed stuk vlees of mooie groenten, geproduceerd in eigen land, in je schappen hebt liggen.

Het is nu het moment voor een kanteling in het beleid. De overheid moet stoppen met bovenwettelijke regelgeving of het strenger implementeren van Europese regelgeving. Dit gaat namelijk ten koste van onze exportpositie en concurrentiekracht.

Minder regels

In aanloop naar de begrotingsbehandeling, heb ik samen met mijn collega's Andre Bosman (woordvoerder Visserij), Bart de Liefde (woordvoerder Tuinbouw) en Rudmer Heerema (woordvoerder Natuur) schriftelijke vragen gesteld over de nationale koppen op het Europese beleid. De VVD is geschrokken van de antwoorden van de staatssecretaris. Nederland heeft ten aanzien van bijvoorbeeld plantenziektes, diergezondheid en dierenwelzijn een fors aantal nationale koppen er bovenop gezet. Daarnaast is het gestuurde het overzicht niet uitputtend. Ik zie het als eerste exercitie. De staatssecretaris is van mening dat veel van deze regels nodig zijn om de koppositie van de Nederlandse land- en tuinbouw te behouden en zij heeft in het debat aangegeven dat de sector zelf ook vraagt om deze regels. Ik zal daarom ook zelf in het gesprek gaan met het bedrijfsleven om na te gaan of deze regels ook daadwerkelijk nodig zijn.

Tijdens het debat heeft de staatssecretaris een toezegging gedaan dat zij van alle nationale koppen op het Europese beleid de nut en noodzaak zal aangeven. Zij zal bijvoorbeeld ook ingaan op de regels rondom de veeverzamelplaatsen die strenger zijn dan in de landen om ons heen. Zodra dit overzicht in de Kamer is zal er op initiatief van de VVD een debat gevoerd worden over de toenemende regeldruk op het LNV terrein. Hier ligt namelijk een mooie kans voor het kabinet om een grondige herziening van de regels vorm te geven wat bijdraagt aan de afspraak in het regeerakkoord om de regeldruk fors te verminderen voor het bedrijfsleven. Een motie die ik heb ingediend om alle toekomstige wet en regelgeving eerst op Europees niveau te regelen heb ik vanwege de toezegging van de staatssecretaris aangehouden.

Kleine overheid

De VVD is voorstander van een kleine overheid met een klein ambtelijk apparaat en een efficiënte dienstverlening. Het ambtelijk apparaat moet ten dienste staan van het bedrijfsleven. Het voornemen van de regering om Dienst Regelingen (DR) en Agentschap NL samen te voegen kan dan ook op steun van de VVD rekenen. Belangrijk is hierbij wel dat het fuseren van deze diensten daadwerkelijk leidt tot efficiëntere dienstverlening. De fusie van de NVWA is een voorbeeld waarbij dit - nog - niet gelukt is. Tijdens het debat heeft de staatssecretaris toegezegd dat de lessen die bij de fusie van de NVWA zijn getrokken actief worden betrokken bij de fusie van DR en Agentschap NL. Ook het verbeterplan NVWA waar op dit moment aan gewerkt wordt op verzoek van de VVD wordt meegenomen bij deze fusie.

Europa

Bij een kleine overheid moeten we ook kritisch kijken naar Europa en de besluitvorming in Europa. In de feitelijke vragenronde ter voorbereiding op deze begroting heb ik gevraagd naar de inzet van ambtenaren in Brussel. De staatssecretaris heeft aangegeven dat zij geen zicht heeft op de ambtelijke inzet van haar ministerie in Brussel. Ik ben zeer verbaasd want geen inzicht betekent geen invloed! Ik heb een motie ingediend om inzichtelijk te maken hoeveel ambtenaren (schaal en functie) betrokken zijn bij besluitvormingstrajecten in Brussel. Dat is voor de VVD van belang omdat je dan kan zien of de juiste prioriteiten gesteld worden door het ministerie van EZ. Enige maanden geleden heb ik met collega Mark Verheijen (woordvoerder Europa) vragen gesteld over het verbod op hervulbare olijfolieflesjes in restaurants. Dat is een voorbeeld waarvoor geen Nederlandse inzet nodig is. De staatssecretaris zal op verzoek van de VVD het Europese besluitvormingstraject in beeld brengen. De motie over de inzet van ambtenaren zal dinsdag in stemming worden gebracht.

Visserij

De visserijsector zit in de verdrukking. De administratieve lasten voor de visser zijn enorm: er zijn zoveel regels dat het niet meer bij te houden is. Van een GPS systeem wat gekoppeld is aan een rapportagesysteem

tot het zichtbaar maken van de vaargebieden. Regels die het werk van de visser bijna onmogelijk maakt. De aanlandplicht van bijvangsten blijft voor de VVD een heikel punt. Brussel heeft deze aanlandplicht opgelegd. Andre Bosman, woordvoerder op dit dossier, heeft voorspeld dat deze vis zo de verbrandingsoven in gaat. Dat kan toch niet in het belang van de natuur zijn! Vissers die willen innoveren met pulskorvisserij (electrische netten) waarbij bodemberoering, dieselgebruik en bijvangsten drastisch verminderen wordt tegengehouden door datzelfde Brussel. Het wordt tijd dat we de visser weer gaan zien als ondernemer die bij tij en ontij bezig is om met hard werken zijn brood te verdienen en de wereld van eten te voorzien. De Nederlandse visser doet dat goed en met grote zorgvuldigheid. Laten we ook hier trots op zijn.

Natura 2000

Het Natura 2000 beleid blijft voor de VVD spanning opleveren. De VVD constateert dat er nog steeds onvoldoende balans is in het Natura 2000-beleid, balans tussen economie en de ecologie. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) moet uitkomst bieden maar deze is helaas wederom vertraagd en het is de vraag of de PAS ook daadwerkelijk de gewenste ontwikkelruimte gaat opleveren. Tijdens het debat heb ik de staatssecretaris gevraagd of zij bereid is om vooruitlopend op de behandeling van de PAS in minimaal twee Natura 2000 gebieden een pilot te starten zodat geconstateerd kan worden of de PAS ook daadwerkelijk functioneert. De staatssecretaris heeft aangegeven dat zij hiermee reeds van start is gegaan. De Kamer ontvangt op korte termijn een brief over hoe deze pilots zijn vormgegeven.

Ook heb ik in het debat gevraagd naar de te hanteren norm voor stikstofdepositie. In Duitsland wordt een norm van 3% gehanteerd waar significante effecten ontstaan. Nederland hanteert een norm van 0,5%. Ik heb de staatssecretaris gevraagd naar de effecten voor de economie (landbouw, infrastructuur, ontwikkeling van gebieden) en de natuur als Nederland de significante gevolgen minder streng zal toepassen. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel waar de PAS verankerd wordt zal ik dit verder oppakken. Samen met collega Rudmer Heerema zullen we de komende debatten op het gebied van natuur gebruiken om alle rek en ruimte te benutten om meer flexibiliteit aan te brengen in deze regelgeving.

Met deze link kunt u mijn spreektekst van de begroting lezen.