We eten weer legbatterij-ei

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, October 9 2014, 1:48.

Afgelopen week berichtte het Britse Farmer’s Weekly dat de Oekraïense eiergigant Avangardco voor het eerst toestemming heeft gekregen om 3000 ton verwerkte eierproducten naar de Europese Unie te exporteren. Opmerkelijk want het concern houdt zijn 23 miljoen hennen in legbatterijen. Legbatterijen die in de Europese Unie al sinds 2012 verboden zijn.

De casus Avangardco is wat mij betreft symbool voor oneerlijke concurrentie. Het concern mag, vooruitlopend op een vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de Europese Unie, alvast exporteren. Terwijl niet gekeken wordt of de eieren wel volgens Europese minimumnormen geproduceerd zijn. Onze Nederlandse boeren zijn aan allerlei Europese regels gebonden. Dat is goed voor het welzijn van de dieren en goed voor het gelijke Europese speelveld. Maar het zet, zo blijkt uit deze casus, onze eigen agrariërs ook op een grote achterstand.

De eieren waarmee Avangardco vanaf oktober de Europese markt zal betreden zijn namelijk afkomstig uit pluimveebedrijven waar de voorzieningen niet hoeven te voldoen aan Europese minimumnormen voor huisvesting. Op basis van Europese regelgeving moeten Europese pluimveehouders hun kippen in een stal met zogeheten ‘verrijkte kooien’ houden. Europese eieren mogen niet meer geproduceerd worden in legbatterijen. Binnen de Oekraïne bestaat deze regelgeving echter niet waardoor pluimveebedrijven zoals Avangardco niet hoeven te voldoen aan de Europese minimumnormen. Zij kunnen daardoor veel goedkoper produceren dan de Nederlandse pluimveehouders.

Terwijl onze Nederlandse boeren koploper zijn in Europa als het gaat om dierenwelzijn en het maximale uit hun onderneming halen door te innoveren en dierenwelzijn verder te verbeteren, halen goedkoop producerende Oekraïense producenten hen rechts in. Oneerlijke concurrentie dus, over de rug van de kip. En over de rug van de Nederlandse consument. Want wist u dat er voor die lekkere cake of dat fijne pannenkoekenbeslag weer gewoon eieren van legbatterijkippen gebruikt zijn? De Nederlandse levensmiddelenindustrie en supermarkten zijn er als de kippen bij als het gaat om het verkondigen van duurzaam ondernemerschap: de kip van morgen, de biologische kip, de nieuwe standaard kip en de scharrelkip verdringen elkaar in de schappen. Maar als de levensmiddelenindustrie en de supermarkten duurzaamheid werkelijk zo hoog in het vaandel hebben staan, hoort pannenkoekenmeel van legbatterij-ei niet in de schappen te liggen. Zij horen ook hier te kiezen voor een eerlijk, onder strenge normen geproduceerd ei.

Ik pleit dan ook voor een vrije interne markt met een gelijk speelveld, óók ten aanzien van dierenwelzijn, zodat iedere ondernemer in Europa op gelijke voet kan concurreren.