Wat vindt de wereld van het nieuwe nucleaire akkoord met Iran?

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, July 14 2015.

Na jarenlang onderhandelen is er eindelijk een akkoord over het afbouwen van het nucleaire programma van Iran. In ruil daarvoor vervallen de internationale sancties tegen het land. Het akkoord krijgt veel steun vanuit de wereldtop, maar VVD-Kamerlid Ten Broeke maakt zich zorgen.

Akkoord met losse eindjes


Volgens VVD Tweede-Kamerlid Han ten Broeke zitten er gevaarlijk veel losse eindjes aan de nucleaire deal met Iran, zegt hij tegen politiek verslaggever Jaap Jansen in Den Haag. "Het is op zichzelf knap dat er een deal ligt tussen Iran en de wereldmachten. Iran en de Verenigde Staten hebben elkaar natuurlijk de afgelopen jaren als vijand benaderd."

Creëren van een grootmacht


Maar de VVD heeft altijd met enige zorg gekeken naar deze deal, vertelt Ten Broeke. "Ten eerste omdat, anders dan Obama beweert, niet alle wegen zijn afgesloten naar het maken van een bom.""De wegen zijn op zijn best omgelegd, uitgesteld. Gemiddeld gesproken met zo'n vijftien jaar. En in die tussentijd kan Iran op economisch gebied weer een reus worden, en zich militair opnieuw bewapenen."

Luister hier het fragment terug

Lees hier het hele artikel