Schone lucht is een recht

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, July 15 2015.

Vandaag heeft de Milieucommissie van het Europees Parlement ingestemd met een ambitieuze aanscherping van de Europese luchtvervuilingswetgeving (de NEC Richtlijn). D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is zeer tevreden: "Schone lucht is een recht voor iedereen. Het is een basistaak van de overheid om schone lucht te garanderen. Vieze lucht maakt dat meer mensen astma of andere ademhalingsproblemen krijgen. En slechte luchtkwaliteit leidt tot vroegtijdige sterfte van ongeveer 400.000 Europeanen per jaar. Dat is absurd! Deze aanscherping is broodnodig om te zorgen dat de lucht schoner wordt."

Scherpere doelen

Vanaf 2025 en 2030 zullen scherpere emissiedoelen worden gesteld voor onder andere stikstof, fijnstof, ammonia, kwik en andere schadelijke emissies. Gerbrandy: "De verbetering van luchtkwaliteit is nou precies iets wat we Europees moeten oplossen. Veel van de vervuilingsproblemen zijn grensoverschrijdend. Neem de vervuiling van kolencentrales in Engeland, daar hebben mensen in Nederland last van."

Vermindering zorgkosten

De verbetering van luchtkwaliteit is niet alleen goed voor mens en natuur. Maar vermindert ook de zorgkosten. "Niet alleen het aantal astma gevallen zal worden verminder, ook zullen hart- en vaatziekten afnemen. Iedereen profiteert van dit voorstel!"

Het Europees Parlement stemt waarschijnlijk in september plenair over het voorstel.