Reactie D66 op herziening van het CO2-emissiehandelssysteem

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, July 15 2015.

Vandaag heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel gepresenteerd ter verdere herziening van het CO2-emissiehandelssysteem. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy reageert:

"Ik ben blij dat de Commissie zo snel met een voorstel komt om het CO2-emissiehandelssysteem te herzien. Vorige week nam het Europees Parlement een tussenstap om het overschot van emissierechten aan te pakken, nu worden er verdere structurele stappen gezet in de omslag naar het belonen van schone technologieën. We moeten de innovatiekracht van de industrie versterken en belonen, en de inzet van schone energie goedkoper maken."

"De huidige CO2-markt is nog altijd te zwak om de Europese klimaatdoelstelling in 2030 te behalen. De Commissie had wat mij betreft dan ook wel ambitieuzer mogen zijn. D66 zal de komende tijd dan ook inzetten op het aanscherpen van het voorstel zodat innovatie en een efficiënte industrie prioriteit krijgen."

"Het is teleurstellend te zien dat elektriciteitscentrales in Oost-Europa tot 2030 worden een uitzonderingspositie blijven houden. Juist het moderniseren van de elektriciteitsproductie in Centraal en Oost-Europa is hard nodig. Als we serieuze stappen willen zetten naar een Europese Energie Unie, moeten ook deze landen de overstap maken naar schone technologieën en minder CO2-uitstoot."