Nederland gidsland antibioticareductie

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Wednesday, July 15 2015, 15:04.

De Nederlandse landbouwsector heeft antibioticagebruik met bijna 60% teruggedrongen. In de landbouwcommissie in het Europees Parlement is een rapport aangenomen dat ook de rest van Europa oproept het gebruik te verminderen.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema: “De Nederlandse landbouwsector heeft al veel geïnvesteerd in het reduceren van antibioticagebruik, het is nu aan de rest van Europa om dit voorbeeld te volgen. Dit rapport is een goed signaal vanuit het Europees Parlement. Naast het terugdringen van het antibiotica gebruik is het belangrijk dat wereldwijd het onderzoek naar nieuwe antibiotica wordt gestimuleerd.”

In het rapport wordt ingezet op betere informatievoorziening om effectiever te kunnen reageren op problemen. Preventief gebruik van antibiotica gaat bovendien aan strenge eisen worden gekoppeld, wat in Nederland al gebeurt, maar wat voor veel lidstaten nieuw is. Huitema is van mening dat het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie begin 2016 een uitgelezen kans is voor Nederland om als gidsland antiobioticareductie op te kaart te zetten bij de rest van Europa.