''Volkenrechtelijke dwangbuis' zit inzet Nederlandse F16's in de weg'

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, July 24 2015.

Een bombardement op Syrisch grondgebied mag niet afhankelijk zijn van overdreven juridische obstakels. Dat zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke tegen BNR. Er moeten moeilijke knopen worden doorgehakt, vindt hij, en als we IS willen verslaan, is het de hoogste tijd dat het kabinet ´de conclusies trekt die daarvoor nodig zijn´.

Of dat per se betekent dat Nederland met zijn 'slechts' vier F16's in actie moet komen, is nog maar de vraag, vindt Ten Broeke, maar het is klip ren klaar dat een internationale coalitie daar met meerdere landen moet gaan bombarderen. "Het zijn pogingen om de militaire werkelijkheid in een juridische mal te gieten. Het past ook heel erg bij Nederland, waar we altijd recht boven macht willen laten gelden, maar hier moeten we denk ik macht voor recht laten werken."

De analyse is niet nieuw en de VVD sluit zich daarbij aan. En langzaam maar zeker lijkt ook het kabinet bewegingen te maken die kant op. Maar procedurele bezwaren vormen op dit moment nog een belemmering, zegt Ten Broeke. "Een aantal jaar geleden besloot de Kamer in overgrote meerderheid dat we alleen maar Nederlandse militaire inzet doen als daarvoor een adequaat volkenrechtelijk mandaat bestaat. Een uitnodiging van een regering is zo'n mandaat en vanuit Syrië hebben we dat niet."

"We willen altijd recht boven macht laten gelden, maar hier moeten we denk ik macht voor recht laten werken."

Alleen de SGP en de VVD onttrokken zich destijds aan het advies van de commissie-Davids, maar dat was voor de politiek volgens Ten Broeke veel te weinig om zich te ontworstelen aan de volkenrechtelijke dwangbuis. Recente adviezen van volkenrechtelijke deskundigen geven Ten Broeke nu een steuntje in de rug. Zolang de aanvoerlijnen niet worden afgesneden behoudt IS zijn vrijhaven in Syrië en alleen al dat feit kan volstaan om een volkenrechtelijke vrijbrief te geven voor Nederlandse inzet vanuit de lucht.

Vooral op de lange duur is het voor Ten Broeke onaanvaardbaar dat we aan de ene kant van het touw trekken, terwijl we aan de andere kant het probleem groter laten worden. Daarmee schaart Ten Broeke zich achter generaal Middendorp vandaag in NRC pleitte voor de inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen in Syrië. Dat coalitiegenoot PvdA nog niet zover is om over te gaan tot luchtacties begrijpt Ten Broeke overigens wel. "Ook mijn partij heeft de uitspraak van de Kamer van destijds te volgen.`

Luister hier het fragment terug

Zie ook: Gaat Nederland, nét als Amerika, meevechten tegen IS in Syrië?