BNR Radio over strijd tegen Russische propaganda

Source: K.P. (Kati) Piri i, published on Tuesday, July 21 2015, 2:52.

Dit najaar worden de plannen voor een nieuwe Russisch-talige televisiezender in de Europese Unie officieel gepresenteerd. Aan de basis van dat project staan minister Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Poolse collega.

Oost-Europa-watcher Geert Jan Hahn, verelt dat het gaat om een televisiezender en een persbureau. “Die moeten ervoor zorgen dat de Russische minderheden in de EU onafhankelijk geïnformeerd worden in hun eigen taal.” Het plan valt binnen een Europees fonds, het European Endowment for Democracy, dat staat voor het verbreden van onafhankelijke media in de Europese Unie.

Haalbaarheidsstudie

Hahn vertelt dat er in het voorjaar van 2014 door de toenmalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski een eerste voorstel is gedaan voor de zender. “Aanleiding was toen de Russische berichtgeving rond de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Pas na de ramp met de MH17, toen ook Nederland te maken kreeg met onduidelijk en misleidende informatie, is er vaart achter het project gezet. Nederland heeft toen ook meer dan een half miljoen uitgegeven aan een haalbaarheidsstudie, bevestigt Buitenlandse Zaken ook aan BNR. De inhoud van de studie geeft Buitenlandse Zaken overigens vooralsnog niet prijs.”

Positieve trendbreuk

Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA, vindt het goed dat Nederland het initiatief neemt. “Ik vind het een hele positieve trendbreuk. Het zijn vaak alleen de buurlanden die zich iets aantrekken van dit soort dingen, we laten hiermee zien dat het ons aan het hart gaat wat er in die buurlanden gebeurt.”

Staatstelevisie

Nu moeten Russisch-talige mensen in de buurlanden van Rusland het volgens Piri doen met staatstelevisie gedicteerd vanuit Moskou.

“Deze nieuwszender moet op een objectieve manier de verschillende standpunten in Europa laten zien.”

Begin volgend jaar

Volgens Hahn weten we ook al wanneer het plan een feit wordt. “Dat komt doordat de Poolse minister van Buitenlandse Zaken een interview heeft gegeven op de Poolse televisie hierover. Daarin heeft hij denk ik een beetje zijn mond voorbij gepraat, want nu weten we dat de plannen op tien september officieel gepresenteerd zullen worden door hem en minister Koenders in Warschau. Daar zal dan ook een donorconferentie aan gekoppeld zijn om geld op te halen. Ook volgt er nog een bijeenkomst in Den Haag. De definitieve lancering van de nieuwsvoorziening moet dan begin 2016 volgen.”

Steun vanuit Europa

Omdat Polen en Nederland vooralsnog geen medestanders kunnen vinden in Europa, hebben ze besloten samen deze stap te zetten. Piri verwacht dat ook andere Europese landen hun steentje zullen bijdragen. “In het Europees parlement zie ik een hele brede steun voor dit plan.”

Beluister hier het interview.