EU waarschuwt Turkije: ‘Vredesproces mag niet de nek om worden gedraaid’

Source: K.P. (Kati) Piri i, published on Monday, July 27 2015, 2:45.

Terwijl Turkije en de VS het eens zijn over luchtsteun aan Syrische rebellen die tegen IS vechten, openden de Turken dit weekend een groot offensief tegen de Koerdische PKK in het Noorden van Irak.

Morgen komt de NAVO bijeen om te praten over de situatie. Volgens Turkije-correspondent Marc Guillet is er veel steun, ook voor de aanvallen op de PKK. “Veel bondgenoten hebben al gezegd dat ze solidair zijn met Turkije, maar Duitsland heeft kritiek. Daar vinden ze dat Irak buitensporig veel geweld gebruikt tegen de Koerden in Noord-Irak. Merkel heeft al gezegd: alsjeblieft, vergeet het vredesproces niet.”

Zorgelijke ontwikkelingen

Kati Piri, Turkije-rapporteur voor het Europees Parlement was vorige maand nog positief over een Turks-Koerdisch vredesakkoord. Die hoop is niet helemaal vervlogen, maar ook Piri moet toegeven dat het er slecht uitziet. “De recente verkiezingen gaven hoop. Het leek erop dat het vredesproces een nieuwe stimulans zou krijgen, nu voor het eerst de Koerdische partij HDP in het parlement gekozen is, maar de ontwikkelingen van de afgelopen dagen zijn zeer zorgelijk.”

Buitengesloten

De HDP-partij kreeg bij de verkiezingen een brede steun, vertelt Piri. “13 procent van de bevolking heeft op deze partij gestemd en daarmee ook aangegeven dat ze bereid zijn om dat Koerdische vredesproces weer bovenaan de agenda te zetten. Maar wat je nu ziet is dat ze door de regeringspartij worden buitengesloten van alle consultaties en dat er toch weer het beeld wordt geschetst dat alle Koerden terroristen zijn. Dan wordt het wel heel moeilijk om nog te praten over vrede.”

Buiten proportie

Vanuit de Europese Unie wordt een duidelijk signaal afgegeven: het vredesproces mag niet de nek worden omgedraaid. “Het is nu tijd om te deëscaleren”, zegt Piri. “Het is absoluut legitiem dat de Turkse regering terrorisme niet tolereert, maar de proportionaliteit van de acties, daar kun je wel vraagtekens bij stellen. Uit de afgelopen dagen blijkt daarnaast dat voor de Turken de Koerden en Assad een veel grotere vijand lijken te zijn dan IS.”

Luister het interview hier terug.