Campagne bij lancering neutrale niet-reanimeerpenning

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Thursday, July 30 2015.

50PLUS vindt dat er een neutrale niet-reanimeerpenning moet komen met daaraan gekoppeld een laagdrempelige voorlichtingscampagne.

1.

--

‘Stel ik krijg een hartstilstand. Wil ik dan gereanimeerd worden? Of juist niet?’ Dat heeft iedereen die wat ouder wordt zich wel eens afgevraagd. De meeste mensen voelen er niets voor de laatste jaren van hun leven een ‘kasplantje’ te zijn. Niet reanimeren bij een hartstilstand of een ander ernstig incident is dan een keus. Die keuze is extra actueel omdat uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam blijkt dat mensen vaak beter uit een reanimatie komen dan werd gedacht.

Negen van de tien mensen die na een hartstilstand gereanimeerd worden en dat overleven komen daar ongeschonden of slechts met een lichte neurologische stoornis uit, blijkt uit de recente cijfers van het AMC. Volgens de onderzoekers klopt de aanname dat een reanimatie een oudere meer slecht dan goed doet niet.

50PLUS vindt dat goed nieuws. Nu is het belangrijk dat ook voortvarend de volgende stappen worden genomen: er dient een neutrale niet-reanimeerpenning te komen met een daaraan gekoppelde campagne. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft kenbaar gemaakt hier mee bezig te zijn. Op dit moment laat zij onderzoek doen naar een neutrale niet-reanimeerpenning, dus niet gekoppeld aan een lidmaatschap van een organisatie.

50PLUS kijkt uit naar de resultaten van het onderzoek en de voorstellen van minister Schippers. Wij steunen het plan voor een neutrale niet-reanimeerpenning met daaraan verbonden enkele waarborgen. 50PLUS zal bovendien de minister oproepen een landelijke voorlichtingscampagne met een website en folders te lanceren.

De beslissing om wel of niet gereanimeerd te worden ligt altijd bij de persoon zelf. Dit belangrijke besluit kan hij of zij pas nemen na een gesprek met bijvoorbeeld de huisarts waarin open en eerlijk de risico’s van reanimatie worden uitgelegd. 50PLUS vindt daarnaast goede algemeen beschikbare voorlichting en toegankelijkheid tot een neutrale niet-reanimeerpenning van groot belang.