Inzamelingsactie voor nieuwe rechtszaak misleidend

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Sunday, August 16 2015.

“De oud-bestuurders van de Stichting Vrienden van de Gay Krant geven een verkeerde voorstelling van zaken bij de brief die zij naar donateurs zeggen te hebben gestuurd om geld in te zamelen voor een nieuwe rechtszaak tegen Henk Krol.” Dat zegt Peter Schouten, advocaat van Henk Krol.

1.

---

Schouten betwijfelt of het eerste vonnis van de drie rechters wel goed wordt uitgelegd aan de potentiële geldschieters. Uit alle berichten in de media over deze inzamelingsactie vandaag, blijkt dat volgens hem niet het geval te zijn. “De SVGK laat mensen geloven dat de zaak door de oud-bestuurders is verloren, omdat zij deze niet op persoonlijke titel, maar als Stichting, hadden dienen aan te spannen. Dat is niet zo.”

De rechtbank heeft zich volgens Schouten duidelijk uitgesproken dat er geen bewijs is voor de verwijten van de oud-bestuurders dat de boekhouding van de subsidieprojecten niet op orde was en de subsidiegelden voor iets anders werden aangewend dat waarvoor zij bedoeld waren. Alle andere beschuldigingen van de oud-bestuurders werden door de rechtbank naar de prullenmand verwezen, omdat zij niets met deze zaak te maken hadden en niet tot het verwijt van onbehoorlijk bestuur door Henk Krol kunnen leiden. Bovendien heeft het Ministerie het subsidiegeld niet eens teruggevorderd van de oud-bestuurders.

“Het is misschien net geen flessentrekkerij, maar het is wel misleidend om via fundraising mensen geld af te troggelen voor weer een hopeloze rechtszaak tegen Henk Krol,” zegt advocaat Schouten. “Hoe goed worden deze donateurs ingelicht? Krijgen zij te horen dat drie rechters korte metten hebben gemaakt met alle beschuldigingen? En dat zij dus echt niet alleen verloren hebben omdat hun advocaat een fout had gemaakt bij het dagvaarden? Horen zij welke fouten de oud-bestuurders hebben gemaakt, zoals het niet in bezwaar en beroep gaan tegen de beslissing van het Ministerie? Als dit niet zorgvuldig is gebeurd dan is deze inzameling geldklopperij. Als burgers worden gevraagd ergens hun geld in te steken, dan moet het voorstel eerlijk en transparant zijn en dienen zij goed te worden voorgelicht. De AFM maakt brandhout van deze ‘fundraising’ als het daar zou worden beoordeeld.”

In ieder geval zal Schouten de rechtbank verzoeken dat bij een nieuwe rechtszaak de Stichting Vrienden van de Gay Krant vooraf zekerheid stelt voor de betaling van de proceskosten. De advocaat meldt ook dat zijn cliënt een klacht heeft ingediend tegen mr. Hammerstein omdat er aanwijzingen bestaan dat hij in deze zaak ‘no cure no pay’ heeft gewerkt voor de oud-bestuurders. Dat is verboden voor advocaten. Schouten heeft zijn collega Hammerstein reeds op 8 juni 2015 per brief om opheldering gevraagd en hem meegedeeld de Deken van Amsterdam te zullen verzoeken een onderzoek in te stellen als hij de situatie laat voortduren. Hammerstein heeft hier niet op gereageerd, zodat Henk Krol zich nu tot de Deken en de Raad van Discipline zal wenden met het verzoek onderzoek te doen. “Het is belangrijk dat nu snel te doen, zodat de potentiële donateurs te weten kunnen komen of zij toch nog indirect ook voor de eerste verloren zaak betalen,” aldus de advocaat van Henk Krol.