PvdD en Eerste Kamerverkiezingen 2015
Source: Parlement.com.
De Partij voor de Dieren1 haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 25 mei 2015 1 zetel in de Eerste Kamer2. Lijsttrekker was Niko Koffeman3. De Partij voor de Dieren had voor de verkiezingen ook 1 zetel in de Eerste Kamer.
Contents
De Partij voor de Dieren haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei 20154 2.177 berekende stemmen (1,3%) van de 166.072 uitgebrachte berekende stemmen. De partij haalde hiermee geen directe zetels, maar wel één restzetel5.
De Partij voor de Dieren deed aan de Eerste Kamerverkiezingen mee in de provincies Groningen, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.
Overzicht van de voornaamste PvdD-kandidaten voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2015.
Meer over
- 1.De Partij voor de Dieren (PvdD) beschouwt dieren als de allerzwaksten in de samenleving en wil dierenwelzijn terugbrengen op de politieke agenda. Politiek leider van de Partij voor de Dieren is Esther Ouwehand . De partij werd opgericht in 2002.
- 2.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 3.Niko Koffeman (1958) is sinds 12 juni 2007 lid van de fractie van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer. Tot 3 februari was hij dat als fractievoorzitter. Hij is werkzaam op het gebied van reclame en voorlichting en speelde een belangrijke rol als extern adviseur bij campagnes van de SP. Verder was de heer Koffeman voorzitter van de omroepen Nutopia en Llink en medeoprichter van 'De vegetarische slager'. Momenteel is hij betrokken bij Those Vegan Cowboys, dat plantaardige melk produceert.
- 4.-
-
-
- 5.Nadat de stembussen zijn afgesloten, worden de stemmen geteld. Aan de hand van het behaalde aantal stemmen per lijst, worden de beschikbare zetels verdeeld. Per lijst worden de behaalde zetels aan de kandidaten toegekend. De kiesdeler, het aantal stemmen gedeeld door het aantal beschikbare zetels, bepaalt hoeveel stemmen nodig zijn om een zetel te behalen. Vervolgens worden de restzetels verdeeld.