Waarom is Nederlandse hemd niet nader dan Griekse rok? - Main contents
Hoe kan het kabinet van VVD en PvdA zo lichtvaardig een zwart financieel gat van 5 miljard euro instappen en tegelijkertijd groepen in onze eigen samenleving - zoals ouderen - niet de koopkrachtontwikkeling en zorg gunnen die hen toekomen? Is het Nederlandse hemd dan niet nader dan de Griekse rok?, vraagt 50PLUS zich af.
“De zoveelste verkiezingsbelofte van de VVD is achteloos bij het grof vuil gezet. Er gaat wéér geld naar banken en financiële instellingen om Griekenland te helpen, en niet zo’n beetje ook.
Het derde steunpakket voor Griekenland moet twee doelen dienen. Het borgen van vertrouwen in de Europese (Monetaire) Unie (EMU) en het versterken van haar geloofwaardigheid. Én Griekenland vooruitzicht bieden op een duurzaam groeipad voor economie en openbare financiën, zodat het een volwaardig en stabiel lid kan worden van de EMU.
50PLUS betwijfelt óók na de totstandkoming van het Memorandum of Understanding (MoU) nog steeds ernstig of deze centrale doelen gediend worden met het voorgestelde derde steunpakket.
Met dit bizar ambitieuze en ongekend zware hervormings- en bezuinigingspakket lijkt het volstrekt onzeker of deze en komende Griekse regeringen zich aan gemaakte afspraken zullen houden, of zelfs maar kúnnen houden. De geschiedenis tot nu toe geeft geen enkele hoop.
De beoogde financiële mega-injectie van 86 miljard euro wordt (eigenlijk 92 miljard euro), zo vreest 50PLUS, wéér een ‘schot in het duister’. Het Trustfonds van 50 miljard euro - hoeksteen in het akkoord - kan een tamelijk lege huls blijken, zoals oud-minister van Financiën Onno Ruding waarschuwde.
98,3 procent van de Europese Monetaire Unie functioneert behoorlijk goed. Alléén Griekenland - krap 2 procent van de economie van de Eurozone - heeft zich tot nu toe structureel proberen te onttrekken aan Europees aanvaarde financieel-economische spelregels. Welke reden hebben wij om het land nu wél ons vertrouwen te geven?
Er is een nieuw akkoord, gesteund door een bedenkelijk en wankel Grieks politiek en maatschappelijk mandaat. Dat is vragen om problemen! 50PLUS ziet geen enkele garantie dat ook dit pakket niet weer uitdraait op het storten van geld in een bodemloze put waar hooguit wat banken beter van worden.
50PLUS vraagt het kabinet vandaag onomwonden of het in sprookjes gelooft. Hoe blind is het vertrouwen van dit kabinet in de maakbaarheid van zo ongeveer de totale Griekse maatschappij en al haar instituties in slechts enkele jaren? En hoe realistisch zijn de ramingen in dit voorlopige akkoord? Van een krimp van 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2015 naar een groei van 3,5 procent in 2018! Dat is wensdenken en luchtfietserij van de hoogste orde, zeker voor dat land waar door zware maatregelen de financiële duimschroeven nóg harder worden aangedraaid.
Griekenland, dat nu volledig financieel en economisch aan de grond zit, zal tussen 2015 en 2030 jaarlijks 12 tot uiteindelijk 15 procent van het bruto binnenlands product moeten gaan besteden aan schuldaflossing. Het moet zo’n 5 procent van het bbp bezuinigen. Hoe kán het kabinet dit met droge ogen nog ‘realistisch’ noemen? En denkt het kabinet nu echt dat het IMF gaat meebetalen als er zo veel onzekerheid is over de houdbaarheid van de Griekse overheidsschuld, en als van schuldkwijtschelding Europeesrechtelijk absoluut geen sprake kan zijn? Die schuld loopt op tot rond 205 procent bbp. Moet Griekenland dan misschien 100 jaar de tijd krijgen om schulden af te betalen? Is dat nog realistisch? 50PLUS vraagt een grondige toelichting: waarom ‘verwelkomt’ het kabinet dit akkoord positief en welke ‘waarborgen’ ziet het voor succes? Gaat het de door het IMF vereiste lening-looptijd van 60 jaar steunen? Economisch gezien komt dat neer op een kwijtschelding van 55 á 75 procent! En gaat het kabinet een vierde steunpakket dan wel uitsluiten? Dat antwoord wil ik écht horen!
Met dit derde steunpakket dienen wij echt niet de geloofwaardigheid en stabiliteit van de EMU. Wij kopen hooguit tijd tot een volgend debacle, een volgend miljardensteunpakket.
Hoe kan het kabinet zo lichtvaardig een zwart financieel gat van 5 miljard euro instappen, en tegelijkertijd meer kwetsbare groepen in onze eigen samenleving, zoals ouderen en mensen met een uitkering, niet de koopkrachtontwikkeling en zorg gunnen die hen toekomen? Vandaag lezen wij in de krant dat 3 miljoen ouderen zorg vermijden door hun grote koopkrachtdaling. Is het Nederlandse hemd dan niet nader dan de Griekse rok? 50PLUS snapt het niet!
Een begeleide tijdelijke Grexit met voldoende humanitaire steun voor de bevolking lijkt 50PLUS alles afwegende verstandiger. Daarmee kan voor Griekenland uitzicht geboden worden op een duurzaam en realistisch groeipad op termijn.
Belangrijke vraag is en blijft: kiezen wij in het Griekse drama voor een pijnlijk einde aan de verschrikkingen, of voor pijnlijke verschrikkingen zonder einde?”
5 miljard euro in een zwart gat 50PLUS is diep teleurgesteld over de verdediging van de bewindslieden. Wat een droevige vertoning! Het blijft een volstrekt raadsel hoe dit kabinet zijn handtekening kan zetten onder een derde peperduur financiëel avontuur met Griekenland. Het vertrouwen is, zoals de minister-president zelf zegt, minimaal. Dan doe je dit niet! Voor de burger in eigen land is het kabinet falikant tegen ‘open einderegelingen’, onzekere investeringen en blanco cheques. Maar nee, niet als het gaat om Griekenland. Dan gooien zij met open ogen wéér 5 miljard euro in een zwart gat. Dan storten zij ons wéér in een volstrekt onzeker avontuur. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen. Dit kabinet - voorlopig? - al driemaal. Het is een belediging voor de burger, die de belastingcenten moet ophoesten. Het is onverteerbaar voor mensen - vooral ouderen - en uitkeringsgerechtigden, die hun koopkracht jaar op jaar zien dalen. Het is onverteerbaar voor gepensioneerden die hun oude dag steeds zorgelijker zien worden, hun pensioen zien verdampen en zelfs gezondheidszorg mijden omdat het te duur wordt! Vandaar dat 50PLUS enkele moties die zich verzetten tegen dit derde steunpakket aan Griekenland van harte zal steunen! |
Inbreng Henk Krol in eerste en tweede termijn bij het plenair debat over Griekenland in de Tweede Kamer