‘Afschuwelijk om op dit punt gelijk te krijgen’

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, August 25 2015.

“Er is geen enkele reden om de staatssecretarissen Van Rijn en Klijnsma nog langer de hand boven het hoofd te houden”, reageert Henk Krol, partijleider van 50PLUS op de constatering van de Nationale Ombudsman dat de overheid bij het doorvoeren van het nieuwe pgb-stelsel het menselijk belang compleet heeft verwaarloosd.

1.

--

Bij de invoering van de nieuwe wet voor het persoonsgebonden budget (pgb’s) is het menselijk belang op alle fronten uit het oog verloren, concludeert Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in een rapport dat vandaag verschijnt. Toch al kwetsbare burgers raakten ‘verstrikt in een administratieve molen van formulierstromen’. Volgens Van Zutphen was de voorbereiding van de nieuwe wet onvoldoende en heeft het Ministerie van Volksgezondheid te laat de regie overgenomen. “Het is de burger die hiervoor uiteindelijk de rekening betaalt”, is de spijkerharde conclusie van de Nationale Ombudsman.

“Het is afschuwelijk om op dit punt gelijk te krijgen”, reageert Henk Krol, partijleider van 50PLUS op de constateringen van de Ombudsman. 50PLUS roept dit al drie jaar in zowel Tweede als Eerste Kamer. “Net als wij constateert nu ook de Ombudsman dat de overheid tekort schoot en niets heeft geleerd van eerder gemaakte fouten.”

“Eindelijk staat nu onomstotelijk vast dat het de burger is die hiervoor de rekening betaalt”, constateert Krol. Om deze reden diende 50PLUS al eerder een motie van wantrouwen in tegen de verantwoordelijke staatssecretarissen Martin van Rijn en Jette Klijnsma. “Onze strijd tot nu toe werd eigenlijk alleen gesteund door SP en PVV. Het is te hopen dat dit vernietigende rapport nu eindelijk ook de andere partijen wakker zal schudden.”

Er is geen enkele reden om Van Rijn en Klijnsma nog langer de hand boven het hoofd te houden, stelt een verontwaardigde Henk Krol. “De overheid is er voor de burger, niet andersom!” Hij neemt het de bewindslieden extra kwalijk omdat ze bij eerdere signalen van 50PLUS voortdurend niet thuis gaven.

“Het meest trieste is wel dat de ontstane problemen tot op de dag van vandaag niet zijn opgelost”, weet de 50PLUS-partijleider. “Over deze kwestie heeft 50PLUS al voor het reces een extra debat aangevraagd dat nog in september zal worden gehouden.”