Werkbezoek MKB Amsterdam - Main contents
Tweede Kamerleden Pieter Heerma (CDA), Jan Vos (PvdA), Anne Mulder (VVD), Hayke Veldman (VVD), Anoushka Schut-Welkzijn (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) legden op dinsdag 25 augustus een werkbezoek af aan enkele lid-bedrijven van MKB-Amsterdam.
De Kamerleden gingen met vijf mkb-werkgevers in discussie over de gevolgen voor hun onderneming van de Wet Loondoorbetaling bij Ziekte, de Wet Bezava (zieke vangnetters), de WIA (arbeidsongeschiktheid) en de Wet Werk en Zekerheid (sneller vast contract, transitievergoeding).
-
-Suleyman Gogüs, directeur Sensa Zorggroep
-
-Maureen Held, directeur kinderopvang Allkidsz
-
-Ruud Ottenhof, directeur Tuincentrum Osdorp
-
-Max Pater, Tosti Creative
-
-Hans Ober, TicketSwap
Een stevige duit in het zakje deden verder voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland en voorzitter Bart Drenth en directeur Ellen Jacobs van het organiserende MKB-Amsterdam. Ook de ondernemers hadden nog enkele secondanten: Veronique Swinkels van BBK Amsterdam, Murat Gonenc en Hilal Doganbas van Sensa Zorggroep en Martine Mul van Tuincentrum Osdorp. Tot slot was ook VVD-beleidsmedewerker Shai Guttman van de partij.
Haagse regels voor zorg en zekerheid hinderen groei in Amsterdam. Dat is de belangrijkste boodschap die vijf ondernemers meegaven aan een delegatie van zes leden van de Tweede Kamer. Die kwamen hier op uitnodiging van MKB-Amsterdam.
Martine Mul van Tuincentrum Osdorp rekende voor dat een zieke kassamedewerker het bedrijf tot 85.000 euro kan kosten. ‘En dat is nog zonder de extra kosten voor het inzetten van vervangend personeel. Daarom denken we nog wel even na voordat we nieuw personeel in diensten nemen’. Voor start-ups geldt hetzelfde. Bij het bovengenoemde rekenvoorbeeld kijkt zo’n startend bedrijf gelijk tegen een faillissement aan. Max Pater van Tosti Creative neemt daarom helemaal geen personeel aan, maar werkt alleen in samenwerkingsverbanden met andere ondernemers. Hans Ober van TicketSwap neemt wel mensen aan. 'Maar door de ingewikkelde regels hebben we daar wel lang mee gewacht. Te lang’.
De ondernemers maakten ook duidelijk dat veel regels oneerlijk voelen. 'Ik ben als werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid van mijn medewerkers, maar kan daar niets aan doen. Je mag zelfs niet vragen wat er scheelt als iemand ziek is', aldus Maureen Held van Allkidz (kinderopvang). Hans Ober van TicketSwap vult nog aan: ‘We moeten ons extra onderscheidend maken om personeel te vinden. Een vast contract kunnen we niet bieden. Wel samen sporten en teamuitjes organiseren. Dat bindt het personeel en voorkomt ziekteverzuim. Dat daartegenover nog zo’n groot financieel risico staat moeten we maar voor lief nemen.’ Suleyman Gogus van Sensa Zorg begrijpt niet waarom zijn bedrijf moet opdraaien voor hoge kosten die ze niet veroorzaken. Door zijn werk in de zorgsector in achterstandswijken is hij aangewezen op kwetsbaar personeel. Hij biedt werk aan zwakkeren op de werkmarkt, maar loopt daardoor wel extra risico.
Regels die bedoeld zijn om werknemers te beschermen werken vaak contra-productief, is een volgend punt dat wordt aangesneden. Ontslagbescherming zorgt ervoor dat werkgevers niet snel een vast contract aanbieden. En de verkorting van de termijn voor een tijdelijk contract betekent dat van sommige medewerkers eerder afscheid moet worden genomen. Het eenzijdig leggen van de financiële verantwoordelijkheid voor ziekte leidt eerder tot meer dan minder ziekteverzuim. Volgens Michael van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland is er dan ook nog het nodige werk aan de winkel, zowel voor de Tweede Kamerleden als voor sociale partners.