Schriftelijke vraag aan Federica Mogherini - Mensenrechtensituatie in Burundi in de context van de verkiezingen

Source: K.P. (Kati) Piri i, published on Tuesday, September 1 2015, 2:56.

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord aan de Commissie (Vicevoorzitter / Hoge Vertegenwoordiger) (P-002529/2015)

Betreft: VP/HR - Mensenrechtensituatie in Burundi in de context van de verkiezingen

Met de verkiezingen in aantocht is het zeer zorgelijk dat de veiligheidsdiensten in Burundi volgens rapporten van Human Rights Watch onlangs zeker 47 rebellen, nadat zij zich overgaven, buitengerechtelijk zouden hebben geëxecuteerd. De Burundese autoriteiten hebben een onderzoek toegezegd, maar de praktijk leert dat daders zelden worden vervolgd en dat straffeloosheid zegeviert.

Welke stappen onderneemt de VV/HV om te verzekeren dat dit onderzoek grondig en onafhankelijk zal worden uitgevoerd en de daders hun straf niet ontlopen?

Op welke manier steunt de EU de hervormingen van het leger en het politieapparaat en heeft de EU de regeringspartij CNDD-FDD aangesproken over de noodzaak om de gewelddadige jeugdbeweging “Imbonerakure” aan banden te leggen en leden ervan te berechten voor gepleegde misdaden?

Internationale aandacht voor de aanstaande verkiezingen is cruciaal om het land te helpen ontsnappen uit de politieke impasse van 2010 en vrede en stabiliteit te herstellen.

Hoe steunt de VV/HV de naleving van afspraken door alle partijen, voor een vreedzaam verkiezingsproces en breed geaccepteerde verkiezingsuitslagen, met name nu de VN-missie BNUB niet meer in het land is?

Antwoord van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini (28.8.2015)

In een lokale verklaring van 9 januari veroordeelde de EU met kracht de gewelddadigheden die tussen 30 december 2014 en 3 januari 2015 in Cibitoke werden gepleegd. In hun meest recente politieke dialoog met Burundi herhaalden de hoofden van de EU-missies hun verzoek een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen in Cibitoke en Ruyigi, met name ook wat betreft het gedrag van de veiligheidsdiensten. Ook bij een aantal andere recente gelegenheden heeft de EU deze kwestie bij Burundi aangekaart, onder meer op de top van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba.

De EU heeft verklaard dat de beschuldigingen van executies zonder vorm van proces die zouden zijn gepleegd door soldaten, leden van de politie en van de jeugdafdeling van de regerende partij, onpartijdig moeten worden onderzocht wat er gebeurd is en wie daarvoor verantwoordelijk is. Wie schuldig wordt bevonden, moet door het gerecht worden vervolgd waarbij volledig rekening moet worden gehouden met de wetgeving van Burundi en de internationale verplichtingen van het land.

Hoewel de EU erkent dat de hervorming van het leger en de politie in Burundi een belangrijke kwestie is, is de Unie zelf niet actief hierbij betrokken.

De Europese Unie biedt steun aan Burundi voor de consolidering van vrede en democratisering. Naast belangrijke bilaterale steun met het oog op de verkiezingen van 2015 heeft de EU in februari 2015 een verkennende verkiezingsmissie naar Burundi ondernomen. Met de bevindingen van deze missie zal rekening worden gehouden bij de beslissing om al dan niet een volwaardige verkiezingswaarnemingsmissie in te zetten. De EU heeft erop gewezen dat de juiste voorwaarden moeten worden gecreëerd voor succesvolle verkiezingen die het vertrouwen van de bevolking genieten, met name door het openstellen van de politieke ruimte en het respect van de fundamentele vrijheden.