'Hoeveel troepen heeft Buma over voor zijn plan? '

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, September 1 2015.

CDA-fractieleider Sybrand Buma wil Nederlandse grondtroepen inzetten in Syrië, om daar orde op zaken te stellen en vluchtelingen te beschermen. Is zijn plan haalbaar? Een rondvraag langs deskundigen.

Han ten Broeke, Kamerlid voor de VVD:

Deze CDA-vlieger is nog niet eens een slechte kloon van ons voorstel.

'Voor safe havens in oorlogsgebieden zijn VN-resoluties nodig, bufferzones, no-flyzones en enorme troepenmachten. Hoeveel troepen heeft Buma over voor zijn plan? Ik was vorige week in het UNHCR-Kamp Za'atari in Jordanië, een kamp met 81 duizend vluchtelingen. Zo'n kamp zou in Syrië beveiliging nodig hebben van enkele tienduizenden militairen, een enorme operatie. Bovendien zou het kamp een sitting duck zijn voor terreurgroepen als IS. Juist voor die extremisten zijn mensen de grens over gevlucht.

'De VVD pleit voor échte opvang in de regio. Dat begint met het uitbreiden en verbeteren van de bestaande opvang. In Jordanië bijvoorbeeld zijn vijf VN-kampen en is een zesde in aanbouw, er is nog veel ruimte voor extra vluchtelingen. Ook Libanon kan beter geholpen worden met hun opvang.

'Prachtig dat het CDA naar de bron van vluchtelingenstromen in de regio zelf wil kijken, daar zit namelijk ook de oplossing. Maar deze CDA-vlieger is nog niet eens een slechte kloon van ons voorstel.

Lees hier het hele artikel