Radiocolumn augustus 2015: Steden in de schijnwerpers

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, September 3 2015, 1:23.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Nederland is in 2016 voorzitter van de Europese Unie en wil dan de steden in de schijnwerpers zetten. Als voortrekkers van economische groei en van de digitale agenda worden ze gezien als het centrum van de Europese ontwikkeling. Op 14 oktober presenteer ik een boek met de visie van diverse deskundigen op de stedelijke ontwikkeling. Ook organiseer ik in Nederland een aantal debatten, zoals op zaterdag 21 november in Breda.

In 1985 kregen de regio’s een eigen positie binnen Europa en konden voortaan ook rechtstreeks een beroep doen op het budget van de EU. Meer dan een derde van dit budget gaat nu naar de regio’s. De lidstaten hebben zich op hun beurt verplicht minimaal 5% van de uit Europa ontvangen gelden in de steden in te zetten. Tot nu toe heeft Brussel zich niet rechtstreeks tot de steden gericht. Dit gaat echter veranderen.

Minister Plasterk heb ik er als verantwoordelijke voor de Ministersconferentie in 2016 rechtstreeks op aan gesproken. We moeten spijkers met koppen slaan. Ook de steden dienen de gelegenheid te krijgen om met innovatieve projecten in te tekenen op EU programma’s. Daar zijn in de afgelopen jaren goede ervaringen mee opgedaan, onder andere in Tilburg en Eindhoven. Onder de vlag van ‘Smart Cities’ stimuleert de EU slimme steden om samen te werken en biedt hen ook financieel ondersteuning. Het gaat hierbij om allerlei specialisaties, zoals mobiliteit en vervoer, afvalverwerking en digitale dienstverlening.

Om de neuzen dezelfde kant uit te krijgen presenteer ik een boek, waarin hij diverse deskundigen aan het woord laat. Naast enkele Nederlandse bestuurders geven personen uit het bedrijfsleven en voortrekkers uit diverse EU-landen hun visie. Wim van der Donk, de Brabantse Commissaris van de Koning, ondersteunt een prominente rol voor de steden. Hij ziet Brabant als één metropool, waarin grote en middelgrote steden en de provincie samenwerken. Maar waarin ook de tussenliggende groene longen met landbouw, natuur en landschap en diverse verzorgende functies hun plek hebben.

Het boek is de basis voor een Nederlands debat. Bijvoorbeeld over de rol van de politici, het bedrijfsleven, de burgers en het onderwijs. Belangstellenden voor het boek of voor deelname aan het debat, zoals op 21 november in Breda, kunnen terecht op mijn website.